15 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska nedjelja mobilnosti u Tivtu okončana trkom, ženskom biciklističkom turom i planinarenjem

Evropska nedjelja mobilnosti tokom vikenda je obilježena brojnim akcijama koje promovišu održivi transport i apeluju na promjene ponašanja u saobraćaju, čime je i okončano ovogodišnje učešće Tivta u ovoj međunarodnoj kampanji. Manifestacijama i programima koje su trajale sedmicu, Tivat se našao među gotovo 3000 gradova iz 50 zemalja svijeta koje obilježavaju Evropsku nedjelju mobilnosti, ove godine posvećenu pješačenju i biciklizmu.

Međunarodni Dan bez automobila, nedjelja, 22. septembar, obilježen je međunarodnom biciklističkomturomza žene i rekreativnom trkom na pet kilometrara. Učesnici ove akcije koja je organizovana na ruti šetalište Pine – Donja Lastva – šetalište Pine su „FancyWomen bike ride“ i Atletski klub – Tivat Running ClubTivat.

Apsolutni pobjednici u trci na 5000 metara su Željko Dabović, Perica Vučković i Miloš Komnenić u muškoj, odnosno Marija Đukić,Marina Nišavić i Nina Jevtović u ženskoj konkurenciji.

U konkurenciji dječaka do 13 godina najbolji su bili Dino Bajo, Luka Stošić, Đorđe Gulić, dok je Tara Đuričković osvojila prvo mjesto među djevojčicama.

Aleksandar Filip, Vojislav Buzić, Marko Pravilović su bili najbrži u kategoriji od 14 do 18 godina, a u ženskoj konkurenciji su se kao najbolje pokazale Mija Mijušković i Sara Ilić.

Najbolji u kategoriji od 19 do 39 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji bili su: Marina Nišavić, Nina Jevtović i Sanja Antić, te Željko Dabović, Perica Vučković, Miloš Komnenić.

Marija Đukić i Dušica Bojović bile su najbolje u konkurenciji seniorki kao i Stefan Bjedić, Boris Kosović i Miroslav Slaby.

Sekretarka za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Tatjana Jelić izrazila je zadovoljstvo kvalitetom i brojem manifestacija, te zapaženim učešćem građana, naročito najmlađih.

Maštovita tura

„Uvjereni smo da je akcija skrenula pažnju ka mogućnostima upotrebe održivih vidova transporta, naročito bicikla ali i pješačenja, te da je Tivat maskimalno poštovao ovogodišnji slogan Evropske nedjelje mobilnosti – Šetajte sa nama“, navela je Jelić.

Posebnu atrakcija predstavljala je prva međunarodna biciklistička trka „Maštovita ženska biciklistička tura“ (Fancy Women Bike Ride), priređena u Tivtu u kojoj je učešće uzelo nekoliko desetina dama.

Pokret započet 2013. godine u Turskoj, u proteklih sedam godina privlači pažnju prije svega žena biciklistikinja. Ove godine pokretu se pridružilo 115 gradova iz 14 zemalja.

„Biciklo je ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, odlično je rešenje za saobraćajne gužve i praktično za svakodnevne obaveze. Mi žene iz Izmira u Turskoj sa našim biciklima pokušavamo da prenesemo poruku kako je dobro zamijeniti automobile i motore biciklima, kako je dobro da ulicom za nama ostaje parfem a ne bezin“, izjavila je Belmin Saskvan, jedna od organizatorki manifestacije.

Sekretarka Jelić

Đorđe Premović,u ime Atletskog kluba Tivat Running Club Tivat je u svojstvu suorganizatora atletske trke izrazio zadovoljstvo manifestacijom i brojem učesnika i očekivanje da će se ovakve aktivnosti nastaviti i u buduće.

U subotu su organizovane akcije „Svi na katamarane“, odnosno besplatna vožnja solarnim brodovima koji obavljaju linijski prevoz putnika iz Tivta, te „Planinarimo zajedno“ gdje je oko 70 učesnika,od kojih je najmlađi star tri godine, imalo priliku da prođe rutu Gornja Lastva – Sv. Vid – Gornja Lastva. Vođa puta, Boris Filip iz Planinarskog kluba „Vjeverica“ doveo je planinare do Crkve Sv Vida gdje je organizovana vuča konopa ekipa „Galioti“ i „Knightsbridge“ koja je i pobijedila.

Evropsku nedjelju mobilnosti Tivat obilježava već četvrtu godinu za redom i nakon uspijeha postignutog 2017 godine kada je nominovan među tri najbolja u kategoriji Evropskih gradova do 50.000 stanovnika, nastavlja i ove godine sa još ambicioznijim programom.

Najčitanije