16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podgoričani grade prvu fazu obalnog šetališta Belane

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Opština Tivat potpisala je sa podgoričkom kompanijom MCG d.o.o ugovor vrijedan  413.086 eura sa PDV-om, za izgradnju prve faze izgradnej lungo mare obalnog šetališta na Belanima.

Rok za završetak ove investicije je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a Opština je dobila nižu ponudu izvođača od očekivane, jer je za ovu javnu nabavku po tenderu raspianom sredinom jula, bilo izdvojeno pola miliona eura.

Prvom fazom uređenja Belana inače, predviđeni su radovi na formiranju i izgradnji nove obalne šetališne staze  sa pripadajućom infrastrukturom.

Uređenje obale na ovom dijelu Tivta istočno od ulaza u gradsku marinu Kalimanj je nešto što tivatska lokalna vlast već godinama obećava građanima a do sada su iz različitih razloga, propala čak četiri tendera koje je Opština raspisivala za realizaciju ove investicije.

Uređenje obale na Belanima sa izgradnjom otvorenog bazena-plivališta u moru, DPS Tivta obećava u svim svojim izbornim kampanjama u tom gradu, još od od aprila 2004. kada su to prvi put pomenuli tadašnji DPS kandidat za gradonačelnika Dragan Kankaraš i bivši direktor „Morskog dobra“ Dragan Ivančević ispred SDP koja je tada bila koaliconi partner sa DPS u lokalnoj vlasti. U međuvremenu, ispostavilo se da oni uopšte ne namjeravaju da na Belanima naprave klasični otvoreni bazen, već veliki mandrać sa tri od njegove četiri strane na plutajućim pontonima u moru, a ne na fiksnoj izgrađenoj obali. Takvo riješenje je odbačeno od najvećeg dijela tivatske javnosti uz poruku da gradu ne treba nikakav mandrać, već pravi zatvoreni bazen kako bi se vaterpolo sport u Tivtu revitalizovao i mogao razvijati tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Gradski čelnici međutim, nisu odustali od ideje da na Belanima grade mandrać koji oni zovu bazenom, ali je to ostavljeno za drugu fazu radova na uređenju tog dijela tivatske obale.

Belani bazen

Inače projekat za Belane  koji je prije desetak godina izradilo JP “Morsko dobro”, predviđa da se na parceli ukupne površine 7.576 kvadrata, izgradi pješačko – kolska staza u dužini od skoro  400 metara, napravi plažni objekat sa platoom, sanira postojeća ponta i sagrade dvije nove staze do budućeg velikog mandraća -otvorenog bazena koji bi se, sa pripadajućim objektima, trebao graditi kasnije, u drugoj fazi radova.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije