8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska omladinska kartica predstavljena u Herceg Novom

EYCA prezentacija

Mladima Herceg Novog danas su predstavljene mogućnosti i pogodnosti Evropske omladinske kartice, zahvaljujući kojoj mladi mogu u 37 zemalja Evrope koristiti preko 60.000 popusta, a u Crnoj Gori preko 100.

O uslovima korišćenja ove besplatne kartice, koju trenutno koristi oko sedam miliona mladih širom Evrope, prisutnima u velikoj sali Skupštine opštine govorio je Jugoslav Radović iz nevladine organizacije Centar za omladinsku edukaciju. Zahvalivši se na organizaciji Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, on je istakao zadovoljstvo što o ovom projektu govori mladim Novljanima.

Evropska omladinska kartica (EYCA) je kartica za mlade koja omogućava svim crnogorskim građanima i građankama uzrasta 13-29 godina da koriste različite benefite u oblastima prevoza i osiguranja, kulture i edukacije, zdravlja, rekreacije i ljepote, putovanja, ugostiteljstva i kupovine.

Radović je istakao da je cilj Evropske omladinske kartice društveno odgovorno poslovanje radi jačanja kapaciteta mladih, i to kroz umrežavanje sa gradovima koji  vode računa o mladima i kredibilnim partnerima. Osim toga, ovaj projekat doprinosi saradnji nevladinog sektora i institucija, kao i turističkoj promociji naše zemlje u Evropi.

Kako je dodao, realizaciju ovakvih projekata direktno pomažu lokalni akcioni planovi za mlade, kao što je hercegnovski, u okviru kojeg je definisana ova aktivnost.

EYCA prezentacija

Evropska omladinska kartica okupila je veliki broj mladih Crne Gore, što potvrđuje preko 3.000 izdatih kartica za pola godine. Namjera je širenje mreže korisnika i partnera u Herceg Novom, zbog čega je Radović pozvao mlade da daju svoje primjedbe i mišljenja.

Govoreći o benefitima korišćenja ove kartice, Radović je naveo da ona doprinosi mobilnosti mladih,njihovom umrežavanju, zapošljavanju, edukaciji i informisanju, razmjeni pozitivnih praksi, aktivizmu i volonterizmu, nudi uštede i besplatne programe. Projekat je podržan od strane Ministarstva sporta i mladih, Ministarstva kulture, kao i krovnih omladinskih organizacija – Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

Prezentacija u Herceg Novom realizovana je na inicijativu opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, u saradnji sa Centrom za omladinsku edukaciju.

Najčitanije