25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska unija optužila Rusiju za ratne zločine

Agresija Rusije na Ukrajinu ocigledno kr·i medunarodno pravo i rezultira masovnim gubicima ·ivota i ranjavanjima civila, navodi se u deklaraciji samita EU. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Kay Nietfeld/dpa

Evropska unija je optužila Rusiju za ratne zločine u Ukrajini – da napada civile, gađa bolnice, škole i skloništa, kako su učesnici samita EU u Briselu naveli u deklaraciji u petak ujutro. “Ovi ratni zločini moraju odmah da prestanu,” rekli su u deklaraciji.


Vlada Sjedinjenih Država je u sredu prvi put zvanično optužila ruske trupe u Ukrajini za ratne zločine. “Naša procena je zasnovana na pažljivom pregledu dostupnih informacija iz javnih i obaveštajnih izvora,” rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Dvodnevnom samitu EU u četvrtak je kao gost prisustvovao i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden). Samit se završava u petak.

Ratni zločini predstavljaju kršenje međunarodnog prava i Međunarodni krivični sud može da sudi osumnjičenima. U ratne zločine, na primer, spada ciljano ubijanje civila i izgladnjivanje stanovništva, ometanje humanitarne pomoći i upotreba nuklearnog ili hemijskog oružja.

U deklaraciji sa samita pre dve nedelje u Versaju, EU se uzdržala od jasne upotrebe termina “ratni zločini.” Ali već tada su pomenuti “neselektivni napadi na stanovništvo i civilne objekte.”

“Neosnovana i neopravdana vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i principa Povelje Ujedinjenih nacija,” navedeno je u deklaraciji iz Versaja.

U završnoj deklaraciji aktuelnog samita se, međutim, navodi da agresija Rusije na Ukrajinu očigledno krši međunarodno pravo i rezultira masovnim gubicima života i ranjavanjima civila.

Odgovorni i njihovi saradnici treba da odgovaraju u skladu sa međunarodnim pravom. Lideri EU su rekli da su spremni da brzo usvoje dalje koordinisane snažne sankcije Rusiji i Belorusiji.

Svaki pokušaj zaobilaženja već usvojenih sankcija ili pomaganja Rusiji na bilo koji drugi način mora da se spreči.

Istovremeno, države EU su na samitu dogovorile da će osnovati fond solidarnosti za Ukrajinu i tako je finansijski podržati.

“Evropska unija se obavezuje da će zbog razaranja i ogromnih gubitaka Ukrajine u vojnoj agresiji Rusije ukrajinskoj vladi pružiti pomoć koja joj hitno treba i da će posle okončanja ruskog napada pomoći ponovnu izgradnju demokratske Ukrajine,” kaže se u deklaraciji.

U dogledno vreme planira se donatorska konferencija za Ukrajinu.

Izvor:dpa

Najčitanije