12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropske policije razbile šifriranu aplikaciju kriminalaca – 42 osobe uhapšene

mobilni – aplikacija

Evropske policije razbile su šifriranu aplikaciju za razmjenu poruka koju su koristile kriminalne skupine, što je dovelo do 42 uhićenja i zapljene opreme za proizvodnju droge i lijekova, te novca i oružja, objavila je nizozemska policija.

Istražitelji su pretresli prostorije u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj nakon više od dvije godine istrage koja je započela u rujnu 2020. i dovela do zatvaranja sustava tajnih poruka Exclu Messenger.

– Istražitelji su “pristupili podacima iz ove šifrirane komunikacijske usluge koju koriste kriminalci i mogli su čitati njihove poruke u proteklih pet mjeseci, rekla je nizozemska policija u priopćenju.

U istrazi o Exclu Messengeru sudjelovale su i francuska, talijanska i švedska policija te Europol i njegova srodna pravosudna agencija Eurojust.

Policajci su zaplijenili opremu dva laboratorija za proizvodnju droge i postrojenje za preradu kokaina kao i nekoliko kilograma droge, četiri milijuna eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje, precizirala je nizozemska policija.

Koristilo ga je oko 3000 ljudi, a Exclu je svoje korisnike, instaliran na pametnim telefonima, koštao 800 eura za šest mjeseci.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije