15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropske zemlje sve teže pridobivaju građane da se cijepe

Danska – pandemija – foto EPA

Dobroj turističkoj sezoni na ruku ne ide ubrzano širenja zaraznije delta varijante koronavirusa diljem Evrope, a zbog koje postoji opasnost od izbijanja četvrtog vala pandemije. Iako najviše novozaraženih imaju Rusija i Velika Britanija, London je najavio da će danas predstaviti plan za ublažavanje mjera.

Iako zemlja s najviše cijepljenih u Evropi, i dalje ima više od 25 hiljda novozaraženih na dan, London najavljuje dodatno ublažavanje mjera. Očekuje se da će premijer Johnson reći da ljudi nauče živjeti s COVID-om.

– Već 18 mjeseci živimo uz izvanredna ograničenja ove ili one vrste. Čini se da, zahvaljujući uspjehu programa cijepljenja, sada postoji mogućnost da se ta ograničenja ukinu, kaže Robert Jenrick, državni tajnik za stambeno zbrinjavanje.

Europske zemlje došle su u fazu kada je sve teže pridobiti građane da se cijepe. U Austriji, koja ima manje od 100 zaraženih na dan, građanima je tijekom vikenda ponuđeno cijepljenje bez prethodne registracije.

– Mislim da je to dobro jer nedjeljom imamo više vremena. Umjesto sjedenja u kafiću, čekamo cijepljenje, ističe Johanna Kapeller, stanovnica Innsbrucka.

U povodu 245. obljetnice osnutka SAD-a, u New Yorku je održan spektakularan vatromet koji je lani otkazan zbog pandemije. Iako je cijepljeno više od 50 posto stanovnika, Biden apelira na građane da se cijepe.

– Dragi Amerikanci, cijepljenje je nešto najdomoljubnije što možete učiniti. Zato vas molim, ako se niste cijepili, učinite to, za sebe i svoje najmilije, za svoju zemlju, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Rusija je jučer evidentirala više od 25 hiljada novih slučajeva zaraze, najviše od januara, ali Rusi su i dalje skeptični prema cijepljenju. Barem jednu dozu dosad je primilo manje od 17 posto stanovnika, iako su necijepljeni građani u Moskvi stavljeni u nepovoljniji položaj, ne smiju u kafiće i restorane.

– Ne bojimo se zbog porasta broja slučajeva zaraze jer smo cijepljeni u januaru, kaže Igor, stanovnik Moskve.

Zbog porasta broja novozaraženih ruska sibirska Republika Burjatija uvela je drugi lockdown.

– Nisam očekivao lockdown. Možda određene restrikcije, ali karantenu ne, rekao je Ruslan Dulbinov, stanovnik Ulan-Udea.

Novi Južni Wales u Australiji i dalje je u lockdownu, a vlasti kažu da su iduća dva dana kritična za obuzdavanje pandemije i zaustavljanje širenja delta-varijante virusa. U Australiji je cijepljeno manje od 10 posto odraslih stanovnika.

Izvor:HRT

Najčitanije