20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropski Dan protiv trgovine ljudima obilježila opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18.oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članica organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posljedice trgovine ljudima.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, jedne od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor organizovala je edukativne radionice za predškolce, osnovce i srednjoškolce.

Anet Marović, sekretarka OO Crveni krst Kotor, volonterka prethodnih godina, kaže da među djecom koja učestvuju na radionicama ima onih koji već znaju ponešto o trgovini ljudima, ali i onih koji o ovom problemu nemaju baš nikakvih informacija.

Kako bi što veći broj najmlađih, koji su i najranjivija kategorija, informisali o problemu trgovine ljudima, opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor, osim što obilježava značajne datume, kontinuirano, tokom godine, posvećuju pažnju predavanjima na ovu temu.

Na  radionicama učestvovale su učenice kotorske Gimnazije, medicinskog smjera:,Popović Nikoleta, Caković Teodora, Slavović Mia

Dok su informativno-propagandni materijal dijelile učenice Osnovne škole ‘’Savo Ilić’’, one su takođe i informisale javnost ukazivajući na ovaj problem: Maša Raut, Andrea Gobović

Volonterke su u nekoliko dana obišle Kotorske vrtiće i kroz likove koje je osmislio Crveni krst, mišicu Milicu, predškolci su učili kako da prepoznaju rizične situacije kao npr. kad su djeca sama u kući, ne smiju otvarati vrata nepoznatim ljudima, isto tako ne smiju uzimati slatkiše, poklone, igračke od bilo koga nepoznatog. Kad su u grupi, ne smiju se izdvajati, ne smiju ulaziti u automobil nepoznatih ljudi itd.

Za sami kraj da naglasimo, Crna Gora je uglavnom prepoznata kao zemlja tranzita za trgovinu ljudima, a manje kao država odredište i krajnja destinacija. To nam ne daje privilegovan položaj u odnosu na druge zemlje, već nam je to dodatni podstrek da sprovodimo veliki broj aktivnosti koje su usmjerene ka podizanju nivoa svijesti cjelokupne javnosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije