20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rad sa djecom i mladima u fokusu aktivnosti Crvenoga krsta Kotora

Najavljuju obuke zaposlenih u preduzećima i učenika u osnovnim i srednjim školama u pružanju prve pomoći



Predavanje na temu “Anksioznost” namijenjeno volonterima kotorskog Crvenog krsta nedavno je u prostorijama Specijalne bolnice za psihijatriju  u Dobroti održala defektolog i KBT i ECT psihoterapeut Milica Vukotić. Ispred Dječje ambulante predavanju je prisustvovala i psihološkinja Milana Žarković.

-Imali smo priliku da saznamo detaljnije o uzrocima anksioznosti, načinima pomoću kojih je možemo prevazići i stručnim adresama na koje se možemo obratiti ukoliko ovo stanje počne da ugrožava našu funkcionalnost, kaže Anet Marović ispred Kotorskog Crvenog krsta za Boka news i dodaje da su prilikom posjete SPB u Dobroti njenim poslenicima uručili donaciju u vidu četiri paketa odjeće (trenerke, džemperi, pidžame…). Ovim je nastavljena saradnja koja traje dugi niz godina.

Na poziv Omladinskog centra u Kotoru 7. marta su održali radionicu osnove prve pomoći, gdje je instruktorka Olga Krivokapić, na praktičnom primjeru pokazala koje to situacije u životu mogu snaći čovjeka, kako na njih da odreagujemo, kako pomoći sebi i drugima.

Polaznici su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu i njen značaj, te se planiraju slične susrete i u narednom periodu.

-Akcenat aktivnosti Crvenog krsta Kotor (CKK) ove godine će biti na obukama zaposlenih u preduzećima u pružanju prve pomoći, kao i učenika u osnovnim i srednjim školama u našem gradu, te pripremi za takmičenje prve pomoći koje se tradicionalno održava polovinom maja, ove godine je to subota 11.maj, kaže Marović.

Crveni krst Kotor

Volonterke Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor (CKK) pohađale su obuku pod nazivom „Realističan prikaz povreda, oboljenja i stanja“, koju je u prostorijama trening centra u Sutomoru organizovao Crveni krst Crne Gore (CKCG), u periodu od 16-18 februara. Aktiviskinje CKK Nikoleta Konatar i Tijana Tatalović naučile su kako koristeći različite tehnike napraviti realističan prikaz posjekotina, otvorenih i zatvorenih preloma, krvarenja i ostalih povreda. Ove tehnike su od velikog značaja za realizaciju budućih obuka zaposlenih koje će sprovoditi u radnim organizacijama, zatim prilikom prezentacija koje se održavaju svakog mjeseca, ali i za opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći.

Pored obuka za prvu pomoć, za realistični prikaz povreda i oboljenja i obuke za invalidska kolica, održanih u Sutomoru, kotorski aktivisti i volonteri učestvovali su i  u radionici na temu mentalnog zdravlja u Kolašinu, kao i na seminaru o međunarodnom humanitarnom pravu i difuziji.

Osvrnuvši se na aktivnosti CKK u proteklom periodu, Marović je potsjetila na posjetu romskom naselju Lovanja, gdje su početkom februara na terenu dijelili polovnu odjećuu obuće, zimske jakne, igračke i sitne potrepštine za kuću (posteljina, zavjese).

S obzirom da su krajem godine, u zimskom periodu uopšte, potrebe građana povećane  u smislu hrane, prehrambenih artikala, ali i tople garderobe, aktivisti/kinje CKK svakodnevno preuzimaju garderobu (odjeću i obuću), koju u tri kontejnera u Kotoru odlažu građani i građanke. Na taj način obezbijeđena je odjeća za korisnike Dom starih „Grabovac“ u Risnu i SPB Dobrota.

Posebnu pažnju posvećuju promovisanju vrijednosti volonterizma koji se bazira na sedam principa djelovanja: humanost, nepristrasnost, jedinstvo, neutralnost, univerzalnost, dobrovoljnost i nezavisnost.

-Kada je u pitanju volonterizam, za sada imamo zainteresovanih dvadesetak volontera. Nadamo se da će taj broj rasti kako budu volonteri djelili utiske sa svojim drugarima i drugaricama, te da će se i oni uključiti i dati svoj doprinos u ostvarivanju naših svakodnevnih aktivnosti.

Crveni krst Kotor

 Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta jeste da na svim nivoima organizoavnja ima veliki broj adekvatno motivisanih, obučenih i osposobljenih volontera, koji će promovisati principe organizacije, realizovati planirane aktivnosti i tako doprinijeti ostvarenju humanitarne misije Crvenog krsta.  U okviru ovog programa radi se na omasovljavanju mladih i to u dvije kategorije: djeca starosti do 15 godina, koja čine podmladak i starija grupa od 15 do 29 godina, koja čini omladinu Crvenog krsta. Rad sa djecom i mladima datira u Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca od 1925. godine i prožima se sa svim ostalim programima u CK, jer su mladi nosioci i realizatori različitih programskih aktivnosti i akcija Crvenog krsta. Jedan od mehanizama koji značajno doprinosi motivaciji za dalji rad jesu upravo obuke iz različitih oblasti, učešće na kampovima, rad na terenu, ali i formiranje klubova mladih, poručuje Marović.

Ispunjeniji, sretniji i zadovoljniji život uz dobrotvorni rad

U programu Ujedinjenih nacija za volontere, koji je osmišljen 1970. godine, ističe se da „volontere odlikuje snažna potreba da se pomogne drugima, kako u redovnim, tako i u vanrednim situacijama“ te da oni „za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti, kao i osjećajem odgovornosti za svoju zajednicu“. Volontiranje, takođe, povećava kvalitet života, ne samo korisnika već i samih volontera. Ono čemu najviše doprinosi jeste percepcija o životu i stvaranje osjećaja pripadništva zajednici. Ljudi koji su postali volonteri imaju ispunjeniji, sretniji i zadovoljniji život od onih koji nikada nisu iskusili dobrovoljni rad.

/M.D.P./

Najčitanije