15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropski tim za Herceg Novi: “Hleba i igara”

Herceg Novi – foto Vuk Ilić

Juče je održana XV redovna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi, što je pohvalno i očekivano, osim što su na dnevnom redu bile samo dvije tačke i teme potpuno marginalne u odnosu na potrebe grada u ovom trenutku.

Od smrada na ulicama, restriktivnog vodosnabdijevanja, saobraćajnog kolapsa, rasula u lokalnoj vlasti pa sve do potpuno izostale pripreme turističke sezone, odbornici su razmatrali bratimljenje sa gradom Trebinje i izglasavali predloženi žiri za Oktobarsku nagradu i Povelju grada. Sve po staroj narodnoj “hleba i igara”, kaže se u saopštenju kluba odbornika “Evropski tim za Herceg Novi”

Dodatno, o žiriju za Oktobarsku nagradu se glasa 11.09. iako u važećoj odluci jasno piše: “Žiri imenuje Skupština opštine Herceg Novi iz reda istaknutih građana, na predlog Komisije za izbor i imenovanje, i to najkasnije do kraja maja tekuće godine”. Nakon „samo“ četiri mjeseca zakašnjenja, lokalna vlast još jednom pokušava da simulira normalno funkcionisanje i pravi se da se ništa ne dešava.

Ovim putem napominjemo da je još u maju na kolegijumu dogovorena vanredna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi na pet važnih tema i to:

  1. Informacija o stanju primarne zdravstvene zaštite u Herceg Novom;
  2. Informacija o radu komisije za pripremu turističke sezone 2023. godine;
  3. Informacija o realizaciji sporazuma o preuzimanju puta Meljine – Petijevići od Univerzal Montea;
  4. Informacija o radu Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave;
  5. Predlog zaključka o preduzimanju mjera i aktivnosti u ustanovama obrazovanja.

Ova sjednica sa predloženim dnevnim redom nikada nije održana. Vjerovatno zato što je kao predlog došla iz redova našeg Kluba odbornika. Ili da bi se izbjegla odgovornost za nerad i neznanje. Ili jednostavno – zato što se navedene teme ne smatraju bitnim.

DPS – Evropski tim za Herceg Novi

Kao epilog nezainteresovanosti i rada po sistemu “hleba i igara” danas imamo otpuštanje dugogodišnjih radnika iz ustanova primarne zdravstvene zaštite u Herceg Novom, pripremu turističke sezone koja nije postojala, sudski proces u SDT-u zbog potpisivanja sporazuma o poravnanju sa Univerzal Monte-om, Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave koji se nije ni konstituisao preko godinu dana i većinu članova koji su u ostavci, početak školske godine u ustanovama obrazovanja bez bilo kakvih promjena ili sugestija kako da se podigne nivo bezbjednosti u predmetnim ustanovama.

Nemamo ništa protiv bratimljenja sa bilo kojim gradom. Naprotiv, nadamo se da će bratimljenje sa Trebinjem biti stimulativno za našu gradsku vlast, jer je trebinjski turizam organizaciono odavno pretekao hercegnovski, na našu sramotu. Što se tiče imenovanja žirija, smatramo da je sramota što se sprovodi tek sada.

Nemamo ništa protiv bilo koje od navedene dvije tačke, ali ne želimo da svojim prisustvom damo legitimitet i podržimo ovaj apsurd, licemjerje i bezočno guranje stvarnosti pod tepih!

Zbog navedenog juče nijesmo željeli prisustvovati skupštinskom zasjedanju, u nadi da će se ona gore predložena vanredna sjednica ipak jednom održati.

Odgovornost se može jedno vrijeme izbjegavati, možete se baviti politikanstvom i blefiranjem, ali u novskom duhu moramo napomenuti da „ničija nije do zore gorjela“, stoji u saopštenju kluba odbornika “Evropski tim za Herceg Novi”.

Najčitanije