17 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzički izlet u prošlost – “Biseri Boke” proslavili 55 godina od prvog nastupa (FOTO, VIDEO)

Povodom 55 godina od prvog nastupa vokalno-instrumentalni sastav “Biseri Boke” upriličio je sinoć koncert za prijatelje i članove svojih porodica u hotelu “MonteBay Perla“ na Prčanju.

“Okupili smo se da se prisjetimo muzike naše mladosti i uspomena koje su pratile to naše davno odrastanje. Vratićemo se u 60-te godine prošlog vijeka, u dane bezbrižnog i znatiželjnog djetinjstva većine od nas, u dane kada je svemoćna muzika bila naš prozor u svijet, otkrivala nam nove poglede na život, donijela nove ideje, modne trendove, duge kose, farmerke, brukserice, ali još važnije- izlazak iz nekih  klišea ponašanja i poriv da slobodnije tražimo i izrazimo sebe.

Sa Zapada nam tada dolaze prvi zvuci Prislija, Bitlsa, Stonesa, Bee Geesa, slijediće ih bezbroj zvijezda pop i rock muzike. San Remo, Musice per l’estate i italijanska muzika su nam preko RAI-a došli kao prirodan izbor. Kao relikvije preslušavamo prve ploče, čitamo  Džu Box,  a u kasnim noćnim satima slušamo  Radio Luxemburg.  Rock & Roll postaje kulturna revolucija kojoj smo i mi, skromno, počeli da pripadamo“, prisjetio se Zoran Radimir.

Širom ondašnje Jugoslavije formiraju se muzički sastavi po sličnoj matrici: solo, ritam i bass električne gitare, bubnjevi i klavijatura, pjevači oponašaju svoje strane muzičke uzore i tek rijetki i najhrabriji talenti, nešto kasnije stvaraju sopstvenu muziku.

“Kotor je imao već značajnu muzičku kulturu  koju će muzička škola i Vida Matjan učvrstiti u tradiciji. Iz nje su ponikli i osnivači prvog sastava „Biseri Boke“. Mnogima iz tih generacija su ostale lijepe uspomene na prve otplesane taktove uz našu muziku, neke tadašnje ljubavi su i trajno ovjenčane, a mi smo posebno ponosni na naše nasljednike koji se bave i dalje muzikom.

Vrijeme i život nose i tužna sjećanja na one koji više nisu fizički sa nama. Pomenućemo  mnoge od kojih smo učili  muziku i dijelili radost druženja, uvjereni da su sa nama u akordima, glasovima i notama koje smo zajedno svirali.

Ovim okupljanjem realizujemo ideju prisjećanja na skoro 30 godina djelovanja „Bisera Boke“, uz pjesme koje smo pjevali, uz naše prijatelje i vjerne drugare na igrankama, zabavama, gitarijadama i ondašnjim koncertima“, kazao je Radimir.

Biseri Boke“, u svom muzičkom trajanju od preko 20 godina, predstavljali su tipičan primorski orkestar. Svojim angažmanom, odabranim repertoarom, stilom sviranja i pjevanja, ostavili su trag na ondašnjoj muzičkoj sceni ovih prostora, a naročitu popularnost doživjeli su 70-tih godina.

Članovi VIS-a “Biseri Boke”, Zoran Radimir, Rade Ćoso, Mikan Kovačević, Mario Poljak, Dušan Duka Martinović i njihovi muzički nasljednici Mija Kovačević, Boško Martinović, Saša Kovačević, Jovan Ćoso, Filip Kovačević i Đurđa Petrović Poljak, sinoć su nas makar na tren vratili u neka davna prošla vremena, uz dosta emotivnog naboja, plesa, dobrog raspoloženja i bokeljskog ambijenta, fešta se nastavila duboko u noć…

“Naravno, vrijeme je učinilo svoje – zarđali su prsti, promukli nam glasovi, pomalo bole i kosti… ali znamo da ćete to razumjeti. Želimo Vam prijatan muzički izlet u prošlost, uz želju da trajemo makar u Vašim uspomenama” – poručio je na kraju Zoran Radimir.

Jedan od osnivača Bisera Boke, Mikan Kovačević koji je i incirao ovo druženje, istakao je da je osnovni motiv bila nostalgija za prošlim vremenima, druženje uz dobro poznate stare hitove, da se nađemo, ponovo zajedno zasviramo, pozovemo prijatelje  i prisjetimo se tih vremena, nastupa na maskenbalima, na dobro poznatim terasama bokeljskih hotela i restorana tih vremena, kada su dominirali muzika i ljubav…poručio je Kovačević.

Više fotograafija na našoj Facebook strani.

Najčitanije