18 C
Kotor

Slušaj online radio

Expediciju iz Kotora odobren projekat istraživanja spomenika iz Drugog svjetskog rata i njihovog uključivanja u nove kulturne rute

Grantovi za tri projekta u Crnoj Gori

Projekat razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji finansira Evropska unija, dodijelio je danas u Sarajevu prvih 12 od 30 i više grantova ukupne vrijednosti od 548.000 eura. Bespovratna finansijska sredstva dodijeljena su najboljim projekatima za unaprijeđenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

Grantove su dobila i tri aplikanta iz Crne Gore – NVO Expeditio iz Kotora za projekat istraživanja spomenika iz Drugog svjetskog rata i njihovog uključivanja u nove kulturne rute, zatim Opština Danilovgrad za projekat razvoja i promocije turističkih obilazaka tvrđava u regionu kao i Centar za održive turističke inicijative iz Podgorice, koji je predložio razvoj dvije kulturno-turističke rute duž staze avanturističkog turizma Via Dinarica.

“Ovi grantovi, ili bolje rečeno projekti, doprinijeće proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest država Zapadnog Balkana, kako u smislu područja u kojima će se realizovati, tako i u smislu onih koji će ih sprovoditi, tako da mogu reći da imamo odličnu regionalnu zastupljenost, zbog čega sam veoma srećan”, rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Istakao je da se na ovaj način doprinosi očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa u regionu i što je još važnije – ekonomskom razvoju, rastu i zaposlenosti.

Expeditio

U Balkanskom barometru se navodi da skoro dvije trećine, tačnije 57 procenata ljudi sa Zapadnog Balkana koji putuju po regionu to rade iz zadovoljstva, tako da ćemo usmjerenijim pristupom regionalnim tržištima iskoristiti potencijal koji nude ovi turisti”, zaključio je Svilanović.

Sedam od dvanaest grantova koji su dodjeljeni u prvom ciklusu biće iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova. Ostalih pet grantova će doprinijeti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma (Via Dinarica) kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Izvor:rtcg

Najčitanije