16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Solila novi član mreže Parkova Dinarida

Četvrta Međunarodna konferencija Parkova Dinarida završena je juče posjetom njenih učesnika JP Morskom Dobru iz Budve, odnosno zaštićenom rezervatu prirode Solila u Krtolima kod Tivta. Solila su inače, jedan od nekoliko novih članova Mreže Parkova Dinarida, pored Parka prirode Orjen, Parka Tivoli, Rožnik, Šiško brdo iz Slovenije i Javne ustanova Zeleni prsten iz Hrvatske.

Prijemom novih članova, Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, od juče broji ukupno 92 zaštićena područja iz osam zemalja regiona – od Slovenije do Bugarske.

Konferencija koja je održana u Budvi je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice sa vodećim stručnjacima iz regiona razmijenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica,  a što predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.

Dio učesnika konferencije juče je posjetio Solila i na licu jjesta se uvjerio u poboljašnje infrastrukturnih uslova u tom parku prirode, u koji kontinuirano ulažu JP Mosrko Dobro i Opšztine Tivat, u saradnji sa MZ Krtoli i tivatskim NVO sektorom.

Solila su područje nekadšanjih slanih močvara i srednjevjekovnih bazena za proizvodnju soli u južnom dijelu Tivatskog zaliva, a koji su pod zakonskom zaštitom zbog svojih velikih prirodnih, ekoloških i kulturno-istorijskih vrijednosti. Solila su i međunarodno su prepoznata kao jedno od važnih područja za ptice i njihovu migraciju. Od ukupno registrovanih 342 vrste ptica u Crnoj Gori, 114 vrsta je registrovano na samim Solilima, a od toga čak 109 primjećenih vrsta uživa neki vid zaštite. Ovo područje od oko 150 hektara je kao drevna solana sa brojnim arheološkim nalazima, veoma vrijedno i u kulturno-istrojskom smislu, a stanište je i brojnih vrijednih vrsta biljaka, vodozemaca, riba i rakova.

“Drago mi je das am danas ovdje sa našim budućim partnerima iz Morskog Dobra sa kojima smo dogovorili konkretnu saradnju na nekoliko projekata, i u nekim drugim segmentima upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima. Oduševljen sam onim što vidim na Solilima jer su primjetni značajni pomaci na bolje u smislu infrastrukture sa lijepo uređenim ulazom u park, osmatračnicama za ptice, info- tablama i drugim mobilijarom”- kazao je nakon obilaska Solila, Nikola Zovko, direktor parka prirode Hutovo blato iz BiH sa kojim će Morsko Dobro kao upravljač Parka prirode Solila, ubuduće intenzivno sarađivati u mreži Parkovi Dinarida, posebno na programima tzv.bird watching-a.

Izvor:S.L

Najčitanije