19 C
Kotor

Slušaj online radio

Expeditio uputio Apel Vladi CG – traže pomoć za gašenje požara u okviru Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, Svjetske baštine UNESCO-a

Boka požari

EXPEDITIO iz Kotora uputio je Apel Vladi Crne Gore u kojem se traži pomoć za gašenje požara u okviru Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, Svjetske baštine UNESCO-a.

Požari koji od prekjuče gore u Bokokotorskom zalivu, na području koje je dio Svjetske baština UNESCO-a i njegove bafer zone, se zbog nepovoljnog vjetra šire.

Znamo da su vatrogasci iz Kotora i Perasta na terenu stalno, kao i da pomažu helikopteri Vojske Crne Gore. Znamo da svi oni rade sve što mogu, i to njihovo angažovanje je za svaku pohvalu. Međutim, za gašenje požara ovog obima treba pomoć kanadera.

Boka požari

Zone koje su obuhvaćene požarima iznad Perasta, Kostanjice i Dobrote, su dio Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koja se nalazi na Listi svejtske baštine UNESCO-a od 1979. godine. Zbog požara gori vrijedna šuma kestena i lovora iznad Kostanjice, kao i tipična mediteranska vegetacija iznad Perasta. Sve te zone imaju same po sebi prirodne vrijednosti, ali su i izuzetno značajne kao dio kulturnog pejzaža Svjetske baštine. Takođe, zbog širenja požara su ugroženi i pojedinačni objekti, posebno teško pristupačno i napušteno selo Glogovac sa crkvom Sv. Ivana (https://goo.gl/maps/PND3t9Mm5CWfcnX88) na stazi koja vodi od Perasta do Austrougarske tvrđave Vranovo brdo. U zoni iznad Perasta se nalazi i crkva Sv. Ane iznad Perasta sa freskama Tripa Kokolje (https://goo.gl/maps/7oURWSpPGcP1UFz49).

Apelujemo na Vladu Crne Gore i sve nadležne institucije da hitno reaguju, da traže pomoć međunarodne zajednice, UNESCO-a ili drugih tijela, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri sačuvao kulturni pejzaž Svjetske baštine Prirodnog i kulturno-istorjskog područja Kotora.

Apel koji je poslat na Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore kao i na Ministarstvo kulture i medija možete pogledati ovdje.

Najčitanije