17 C
Kotor

Slušaj online radio

Falkuše ‘Comeza-Lisboa’ i ‘Palagruža’ zaplovile Vltavom

Falkuše ‘Comeza-Lisboa’ i ‘Palagruža’ zaplovile Vltavom

Na poziv Zdeneka Bergmana, glavnog organizatora Svetoivanjskih svečanosti Navalis 2017., baroknih svečanosti koje je Bergman prije devet godina obnovio i vratio im nekadašnji sjaj, Komiżani su se predstavili u Pragu cjelodnevnim programom pod nazivom “Hrvatski dan na Vltavi”.

Svake godine ova prvorazredna turistička atrakcija kod Karlova mosta, u srcu Praga, privuče tisuće posjetitelja. Bergman je prošlog ljeta, kao gost Komižana, sudjelovao na Festivalu mora “Rota palagruzona” i, budući da je bio oduševljen komiškim falkušama, odlučio ih je dovesti u Prag. Tako su dvije falkuše “Comeza-Lisboa” i “Palagruža” zaplovile Vltavom, zajedno s dvije venecijanske gondole, sudjelujući u velikoj svečanosti posvećenoj sv. Ivanu Nepomuku, patronu Praga i zaštitniku rijeka i mostova.

I ne samo to, na taj su način simbolično obilježene dvije obljetnice: 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatske od strane Češke Republike i 20 godina djelovanja HTZ-a u Pragu. U organizaciji “Hrvatskog dana na Vltavi” sudjelovalo je i Veleposlanstvo RH u Pragu, na čelu s veleposlanicom Ines Trohom, te Hrvatska turistička zajednica. Na početku programa nazočnima su se, uz predstavnike domaćina, s hrvatske strane obratili veleposlanica Troha i komiška gradonačelnica Tonka Ivčević.

Iako su falkuše bile u središtu pozornosti brojnih uzvanika i posjetitelja, koji su iskoristili prigodu i u njima zaplovili Vltavom, ništa manja gužva nije bila ispred štandova agencije “Alternatura” i komiške udruge “Palagruza”. Članovi udruge “Palagruza” organizirali su brodograditeljske radionice za mlade, predstavili su komišku gundulu “Jurkovica”, a njihovi vrijedni kuhari priredili su više od tri tisuće porcija brujeta, pečenih srdela i komiške pogače, a nije nedostajalo ni domaćeg vina, likera i rakije.

Falkuše ‘Comeza-Lisboa’ i ‘Palagruža’ zaplovile Vltavom

Na otvorenom, u neposrednoj blizini događanja, postavljena je izložba fotografija “Rota palagruzona”, autora Ive Pervana, a prof. dr. Joško Božanić, predsjednik kulturne ustanove “Ars halieutica”, održao je predavanje “Tajne viškog arhipelaga”. HTZ i TZ grada Komiže na svojim su štandovima predstavili turističku ponudu Hrvatske i Visa, uz degustacije viškog hiba i maslinova ulja. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su klapa HRM-a “Sv. Juraj” i grupa “Šo!Mazgoon”.

Česi u Komiži

Česi su najavili svoj dolazak u Komižu 18. jula ove godine, kada će, uz svečani program, ispred komiške crkve Gospe Gusarice, a u nazočnosti hrvatskog i češkog kardinala, biti postavljen kip sv. Ivana Nepomuka, koji je izradio češki kipar Petr Vana, a dar je Zdeneka Bergmana Komiži.

Najčitanije