15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Fantastični umjetnik iz Slovenije, Izar Lunaček, četvrti je potvrđeni gost Hercegnovskog Strip Festivala

Izar Lunaček

Fantastični umjetnik iz Slovenije, Izar Lunaček, četvrti je potvrđeni gost Hercegnovskog Strip Festivala (HSF) koji će se ove godine održati od 4. do 9. septembra na više atraktivnih lokacija u Herceg Novom.

Trenutno jedan od najaktivnijih autora u Sloveniji, Izar koji je završio  slikarstvo na likovnoj akademiji i doktorirao filozofiju napisavši knjigu o komediji i religiji koju upravo prerađuje u strip pod naslovom “Sveto i smiješno”. U Sloveniji je objavio čak sedam strip albuma među kojima je i kolekcija jednog od najpoznatijih slovenačkih časopisnih stripova “Miniji” i prvi slovenački internet strip “Založeni raj”. Sa kolegom, scenaristom, Nejcom Jurenom, autor je i prvog slovenačkog autorskog stripa objavljenog na tlu Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Animal Noir” za veliku izdavačku kuću IDW. Lunaček uz crtanje stripova organizuje i ljubljanski strip festival “Tinta” i vodi jedinu striparnicu u centru svog grada, “Striparnu Stripolis”. Živi u Ljubljani sa curom i dvoje djece.

Sjajni slovenački autro se tako pridružuje, spisku specijalnih gostiju koju za sada čine legenda italijanske strip umjetnosti Serđo Tiseli ( Sergio Tisselli), te takođe predstavnica italijanske škole Lola Airagi( Lola Airaghi) i fenomenalni PJ Holden iz Belfasta. Lista specijalnih gostiju se time naravno ne zatvara, poručuju organizatori HSF-a, objašnjavajući da su u toku dogovori sa još spektakularnih autora i svjetski priznatih umjetnika koji će svoju virtuoznost svim ljubiteljima devete umjetnosti, pokazati na hercegnovskim trgovima i galerijama, tokom šest septembarskih dana manifestacije posvećene stripu.

Najčitanije