3 C
Kotor

Slušaj online radio

Farma na Luštici nezaobilazna destinacija turista iz svih krajeva svijeta

Ilija Moric- Foto Mediabiro

U primorskom selu Tići, na Luštici, na šest hektara prostire se hiljadu stabala maslina, koje su dio gazdinstva Moric Olive Farm.

Ilija Moric, vlasnik ove organski sertifikovane farme na kojoj se uzgajaju masline i proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje, više od 10ak godina kroz organizovane izlete upoznaje turiste sa ljepotama maslinjaka i specifičnostima maslinovog ulja.

„Uzgajamo i ovce, koze magarce, kokoške itd. Da bismo obezbijedili kvalitetnu degustaciju domaćih proizvoda uzgajamo i povrće i sve ono što je neophodno za jedan kvalitetan ručak, a ako bismo probali sve one namirnice koje se uspješno uparuju sa dobrim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Osim tih konvencionalnih stvari, mi dodajemo i našu priču o maslinovom ulju, te turu krećemo iz maslinjaka, tamo je tzv. piće dobrodošlice, a zatim nastavljamo prema selu u kojem posjećujemo novi mlin – moderna linija za preradu, i tu se upoznajemo sa opremom za preradu i berbu. Tu i degustiramo maslinovo ulje kroz senzorsku analizu, a tahnika je slična kao kod degustacije vina i vrlo je atraktivna. Nakon toga produžavamo do stare konobe gdje obilazimo stari mlin i dalje nastavaljamo sa degustacijom maslinovog ulja uz prigodnu zakusku“, kazao je Moric.

Masile, ulazak u maslinjak- Foto Mediabiro

Rekacije posjetilaca su, kako navodi, izuzetno pozitivne, te se mnogi od njih često i vraćaju posjetama ovih maslinjaka, što je, kako ocjenjuje, i najbolji pokazatelj uspješnog rada.

„Interesovanje je stabilno, i može se reći čak i u porastu. Važno je konstantno unapređivati proizvod, i u tome smo u posljednjih 10ak godina priično odmakli. Suština je da se nauči o maslinovom ulju, te da se kroz edukaciju i posjetu odnese lijepo sjećanje o Boki Kotorskoj i Crnoj Gori“, navodi Moric.

Luštica – Maslinjak-Morica

Posjetioci koje smo zatekli na gazdinstvu, oduševljeni su maslinjacima i edukativnim pričama o maslinovom ulju.

Najčitanije