13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Fašinada” po 572. put u subotu 22. jula

Fašinada – foto M.Marušić Boka News

Tradicionalna “Fašinada” biće održana u subotu 22. jula od 18 sati i 30 minuta po 572. put, kada će vezane barke, zaploviti sa Pošova, uz perašku obalu, ka školju Gospe od Škrpjela.

“Dođite sa svojom barkom i uveličajte našu feštu”- poručuju organizatori.

Radi se o jedinstvenom i jednom od najživopisnijih običaja, koji je vezan za nastanak i obnovu vještačkog ostrva Gospa od Škrpjela.

Inače, ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove ka otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

“Fašinada” ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog turističkog i karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživjeti.

Fašinada se već pet i po vjekova održava bez prekida, a svake godine 22. jula Peraštani iz svojih barki potapanjem kamenja obnavljaju, statički ojačavaju pomenuto ostrvo.

Ova manifestacija od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije