21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Fašinada” po 572. put u subotu 22. jula

Fašinada – foto M.Marušić Boka News

Tradicionalna “Fašinada” biće održana u subotu 22. jula od 18 sati i 30 minuta po 572. put, kada će vezane barke, zaploviti sa Pošova, uz perašku obalu, ka školju Gospe od Škrpjela.

“Dođite sa svojom barkom i uveličajte našu feštu”- poručuju organizatori.

Radi se o jedinstvenom i jednom od najživopisnijih običaja, koji je vezan za nastanak i obnovu vještačkog ostrva Gospa od Škrpjela.

Inače, ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove ka otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

“Fašinada” ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog turističkog i karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživjeti.

Fašinada se već pet i po vjekova održava bez prekida, a svake godine 22. jula Peraštani iz svojih barki potapanjem kamenja obnavljaju, statički ojačavaju pomenuto ostrvo.

Ova manifestacija od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Najčitanije