17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Donje Lastve odlučni da spriječe izgradnju dva velika stambena objekta neprimjerena ambijentu…

Animacija 3D budući izgled -Donja Lastva

Mještani VII kvarta u naselju Donja Lastva u Tivtu odlučni su u namjeri da spriječe izgradnju dva velika stambena objekta na čije je idejno riješenja investitor dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte, iako je ono urađeno protivno urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdao nadležni organ Opštine Tivat.

Nova dvije velike stambene zgrade kontroverznog oblika i dizajna apsolutnio neprimjerenog ambijentu ovog naselja treba da niknu na dvije katastarske parcele ukupne površine od oko 1.420 kvadrata. Na njima je arhitektonski studio AIM iz Podgorice iza kojeg stoje arhitekte Ivan Milošević i Andrej Mitrović projektovao dvije četvorospratne stambene zgrade da zajedničkom garažom u suterenu, i otvorenim bazenom, vrlo kontroverznog oblika. Projekt nazvan „Gemini“ predviđa gradnju dva objekta, prvog spratnosti Su+P-2+Pk ukupne bruto površine 489 kvadrata te visine 14 metara, i drugog iste spratnosti, bruto površine 498 kvadrata i visine od 13,2 metara.  Ukupna bruto površina zajedničkesuterenske etaže ova dva objekta je dodatnih 878 kvadrata. Svuda okolo ove lokacije, inače, nalaze se male porodične kuće sa maksimalno dva sprata.

Iako je namjena ove dvije urbanističke parcele „stanovanje male gustine – jednoporodično stanovanje“, arhitekti iz Podgorice su ovdje nacrtali dvije velike zgrade sa ukupno osam stanova, dok u podzemnoj garaži ima mjesta za čak 20 automobila.

„Takvo što teško da se može podvesti pod „jedoporodično stanovanje“ kakva je po važećem DUP-u zvanična namjena ove lokacije, a još manje ovakav projekat ima veze sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima koje je 2017. izdao nadležni organ Opštine Tivat. Prosto je neshavtljivo da je ovakvo idejno riješenje i projekat mogao dobiti saglasnost glavnog državnog arhitekte jer on niti odgovara izdatim UTU, niti namjeni parcele, niti je uražen u skadu sa elementarnim pravilima arhitektonske struke a koja bi u prvom planu morala imati na umu dobrobit kako ljudi koji će živjeti u takvom objektu, tako i oni koji treba da žive pored njega i kojima će ovakve dvije velike zgrade potpuno zakloniti sunce i narušiti uslove života.“- kazala je  arhitekta Marija Nikolić koja živi u komšiluku sprnog placa.

Nikolić je inače, penzonisana dugogodišnja službenica Sekretarijata za urbanizam Opštine Tivat i veoma je dobro upućena u problematiku prostornog planiranja i izdavanja odobrenja za gradnju objekata kako po starom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je tu nadležnost za ovakve objekte davao opštinama, odnosno po novom koji je ukinuo klasične građevinske dozvole i potpuno centralizovao upravljanje i planiranje prostorom svih crnogorskih opština na jedno mjesto – u Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direktorat glavnog državnog arhitekte u Podgorici.

3D animacija buduće zgrade

Nikolić posebno naglašava da po važećoj planskoj dokumentaciji i UTU, investotor ne može strušiti staru prizemnu kuću površine 84 kvadrata koja postoji na jednoj od ove dvije urbanističke parcele jer DUP predviđa „zadražavanje, dogradnju i nadgradnju“ tog objekta do novih maskimalno predviđenoh gabarita za tu parcelu. UTU predviđa i obavezu da „arhitektonski volumnei novih objekata moraju bit pažljivo projektovani sa ciljem dobijanja homogene slike naselja“, kao i da pošto se oni implementiraju u djelimično već izgrađeni prostor, „novi objekti oblikovno i materijalizacijom treba da podrže ambijent prije svega u naslijeđenom tradicionalnom maniru“. Riješenje koje su isprojektovale arhitekte Milošević i Mitrović a na njega saglasnost 23.januara prošle godine dao sada već bivši glavni državni arhitekta dr Dušan Vuksanović  teško da se može podvesti pod ovakav opis onoga što traže važeći UTU, a što pokazuje i sama njihova animacija novog objekta koji bukvalno štrči u okruženju malih porodičnih kuća u VII kvartu.

„Na osnovu uvida u predmetnu tekstualnu i grafičku dokumetaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da su arhitektonske karakteristike predloženog idejnog riješenja u skladu sa smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru DUP-a Donja Lastva“ -piše u tom riješenju tadašnjeg glavnog državnog arhitekte, dr Dušana Vuksanovića.

Aktuelni generalni direktor Direktorata glavnog državnog arhitekte Dragan Vuković, ali ni rukovodstvo Ministarstva održivog razboja i turizma nisu odgovorili na pitanja kako je moguće da je glavni državni arhitekta u ovom slučaju dao saglasnost na idejno riješenje objekata koje nije urađeno u skadu sa validnim UTU i namjenom prostora koji predviđa važeći DUP.

MORT-om inače, još od kada je bivši ministar Pavle Radulović (DPS) prije skoro godinu dao ostavku, koordinira odlazeći premijer Duško Marković (DPS). Iz tog resora nisu odgovorili ni na pitanja što će aktuelni glavni državni arhitekta preduzeti podvodom ovoga, te da li će saglasnost na idejno riješenje stambenih objekata “Gemini” biti povučena, odnosno investitoru onemogućeno da krene u gradnju objekata koji ne odgovaraju važećem prostorno-planskom riješenju za ovu lokaciju. Ni iz MORT-ovog Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje nisu odgovorili na pitanja što će građevinsko-urbanistička inspekcija preduzeti podvodom ovog slučaja, te da li će taj organ po službenoj liniji, zbog nesavjesnog obavljanja službene dužnosti i nepoštovanja pravila struke, pokrenutu postupak odzimanja stručne licence bivšem glavnom državnom arhitekti Vuksanoviću, odnosno arhitekatima Miloševiću i Mitroviću.

Kuca koju investoto namjerava srusiti

Da se čitav ovaj slučaj neće baš tako lako riješti pokazuje i odlučnost žitelja VII kvarta da investitoru novih objekata, firmi “IP Invest” doo iz Tivta, ne dopuste da počne rušenje stare kuće na jednoj od dvije urbanističke parcele na kojima treba da niknu kontroverzne nove stambene zgrade. Mještani su protekla dva dana svojim automobilima blokirali jedini prilazni put nesuđenom gradilištu i time spriječili dopremanje bagera koji je trebalo da sruši kuću. U međuvremenu su pozvali i sve  nadležne inspekcijske organe da provjere dosadašnje postupanje  MORT-a i službenika Direktorata glavnog državnog arhitekte u ovom slučaju te su podnijeli tužbu Upravnom sudu za obaranje donijete saglasnosti na idejno riješenje. Arhitekte Zoran i Marija Nikolić i mještani Donje Lastve podnijeli su Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje MORT-a i zvaničan zahtjev za ukidanje licenci za rad arhitektama Ivanu Miloševiću i Andreju Mitroviću i njihovom AIM Studiju iz Podgorice jer su kako navode, oni su izradili idejno riješenje  “suprotno Urbanističko tehničkim uslovima, Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata i Pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, kriterijumima namjene površina, elementima urbanističke regulacije i jedinstvenim grafičkim simbolima.”

U tom zahtjevu uz detaljno argimmentovanje svega što u idejnom riješenju i projektu objekata “Gemini” nije u skladu sa UTU i DUP-om, arhitekte Nikolići i mještani ukazuju i na činjenicvu da je “Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat u nekoliko navrata u predhodnom periodu slao MORT-u odnosno Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje prijave slične ovoj, kada su uočili da se projekti istih autora i njihovog revidenta Sedam‐ing DOO iz Podgorice, razlikuju od onoga što je dato urbanističko tehničkim uslovima.”

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije