9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Feribot ‘Aurelia’ doživio havariju na putu iz Ancone za Split

Foto SD

Brod ‘Aurelia’ talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no nešto prije dva sata ostao je bez pogona.

Kako nam je potvrdio Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, brod se trenutno nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru, oko 10 nautičkih milja jugozapadno od kornatskog otočja.

Prema njegovim riječima, jedan “Aurelijin” stroj je u kvaru, ali drugim uspijevaju održavati pogon. Na feribotu je oko 250 putnika i 50 vozila, a u pomoć su im isplovila dva “Brodospasova” tegljača iz šibenske i splitske luke.

21:45 Feribot “Aurelia” talijanskog brodara SNAV na liniji Ancona-Split, koji je jutros doživio havariju kraj Žirja, u Split bi trebao doploviti u petak iza deset sati.

Remorker ga je prema splitskoj luci počeo tegliti oko 16 sati, no putnici nam kažu kako sve ide jako sporo.

– Krećemo se jako sporo, no važno je da smo svi dobro. Evo smo i večerali – kazala nam je jedna od putnica.

Tegljač “Pollux” je, podsjetimo, doplovio do “Aurelie”, koja je plutala srednjim Jadranom oko 15 sati, tegljenje je počelo sat vremena kasnije, a u prvih par sati uz SNAV-ov feribot plovio je i teretni brod “Maira”, pružajući joj zaštitu od valova.

15:25 –  Upravo u ovim trenucima tegljač “Pollux” doplovio je do feribota “Aurelia” koji je plutao srednjim Jadranom već duže od 12 sati. U tijeku su pripreme za tegljenje putničkog broda prema splitskoj luci.

U prilog spašavateljima ide i smirivanje juga na otovorenome moru, a o snazi vjetra dovoljno govori činjenica da je “Aurelia” u trenutku havarije bila na poziciji oko 20 nautičkih milja zapadno od Primoštena, a remorker ju je “uhvatio” gotovo “ispod” Dugog otoka.

foto putnica sa trajekta – Slobodna Dalmacija

13:01 – – Oko havariranog trajekta Aurelia, na kojemu je 250 putnika i 92 člana posade situacija nije tragična. Najvažnije je da nema ozlijeđenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru – kazao nam je David Radas, voditelj Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrstrukture.

On nam je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema Aureliji oko 11,30 sati isplovio tegljač Pollux riječke kompamije ‘Jadranski pomorski servis’, tegljač najjače moguće klase.

– Trenutno na moru i dalje puše jako jugo i valovi su oko pet metara visine. Aurelia koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebali bi se sresti negdje dvije do tri milje od Kornatskog otočja, odnosno paralelno s njime u akvatoriju na granici Šibenske i Zadarske županije. Ne mogu kazati kada će se to dogoditi, to ovisi opet o uvjetima na moru koji se stalno mijenjanju. Nakon što do toga dođe i započne tegalj, na licu mjesta će se odlučiti koja će se luka izabrati za vez trajekta – rekao nam je David Radas.

Najčitanije