22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta kamelija u Stolivu privukla veliki broj posjetilaca – gosti iz Opatije i Ahena oduševljeni

Prigodnim kulturno zabavnim programom danas je u Stolivu održana centralna manifestacija „Fešta kamelija 2019”.

Na rivi je  priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku,  koju su donjeli naši pomoraci prije nekoliko vjekova.

Divan sunčan dan i više stotina posjetilaca, koji su  dočekani uz priganice rakiju i suve smokve, uživali su u jedinstvenom ambijentu koji nudi Boka Kotorska i Stoliv.

Fešta kamelija 2019.

U ime domaćina i organizatora, goste su pozdravili Vinko Vujović i Romeo Mihović iz NVU “Kamelija”, kao i predstavnici ljubitelja uzgajivača ovog cvijeta iz Opatije i njemačkog grada Ahena, koji su u uzvratoj posjeti Stolivu.

Mihović je podsjetio da NVU “Kamelija” Stoliv ove godine slavi stotinu godina od osnivanja tamburaškog društva.

Posjetioci su bili u prilici da pogledaju cvijetne aranžmane, kao i literarne radove učenika kotorskih škola na temu kamelije.

Fešta kamelija 2019.

U programu su nastupili VIS Škuribanda, Dječiji mandolinski orkestar “Tripo Tomas” klape Jadran i Riva, KUD “Boka”, Teatar Gašler, Anet Čavor na violini, mladi pjesnici…

Nagrada za najbolje uređen đardin kamelija pripala je Veri Marković sa Markovog rta.

Organizovani su i izleti planinarskim stazama na Vrmac i u Gornji Stoliv, a priređena je i tradicionalna mušuljada.

Vrijedni domaćini su pripremili 350 kilograma mušalja na buzaru i obezbjedili 150 litara vina.

Fešta kamelija 2019.

Posebno zadovoljstvo izrazili su uzgajivači kamelija iz Ahena (Njemačka) i Opatije (Hrvatska) koji su ovog vikenda boravili u Stolivu, razgovarali i razmjenili iskustva oko uzgoja ovog egzotičnog cvijeta.

Inače, gosti iz Opatije su produžili boravak za jedan dan, osim Stoliva i Kotora posjetili su Perast, Gospu od Škrpjela, Lovćen i Budvu.

Fešta kamelija 2019.

Programom manifestacije “Fešta kamelija Stoliv 2019”, bal kamelija, sa izborom Dame kamelija zakazan je za subotu 13. april u 20 sati i 30 minuta.

„Camellia trophy” na programu će biti u nedjelju 12. maja u Stolivu, a u planu su: takmičenje ribara u drvenim barkama (6 sati), jedriličarska regata (10 sati), defile i trka veslača (11 sati), stručni skup o očuvanju drvenih barki (12 sati) i proglašenje najboljih i zabavni program (13 sati).

Više fotografija na našoj facebook stranici.

Izvor:M.M

Najčitanije