21 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta “Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva” u četvrtak, 20. jula

Gornji Stoliv foto Boka News

Tradicionalna fešta “Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva“ biće održana u četvrtak, 20. jula od 19 sati u Gornjem Stolivu.

Organizator je Nevladino udruženje (NVU) “Društvo prijatelja Gornjeg Stoliva”. Predsjednik, Marko Mihović, pozvao je sve zainteresovane koji su fizički spremni da dođu pješke do Gornjeg Stoliva, da prisustvuju manifestaciji.

Kako navodi fešta koja se ove godine održava treći put, imaće manje obiman program u odnosu na prethodne godine.

“S obzirom na to da je izostalo razumijevanje Opštine Kotor, ove godine nismo u mogućnosti da džipovima prebacimo sve učesnike/ce do Gornjeg Stoliva. Nažalost, posle 700 godina, dvije godine smo imali put do sela i sada ga više nemamo, jer je zbog ranijh obilnih padavina u lošem stanju. Tradiciju nećemo prekinuti, ali smo pripremili manje obimniji kulturno-zabavni program. Planiran je muzički program i papalada ala maka sa jelima iz bokeljske kužine”, ističe Mihović.

On podsjeća da su prije dvije godine mještani sopstvenim sredstvima uspjeli prokrčiti put kroz šumu, koji je djelimično i postojao kao šumska staza.

Kostanj – Gornji Stoliv foto Boka News

“Pokušavamo da dokažemo rukovodstvu Opštine koliko je značajan taj put, koji je bio u upotrebi i prošle godine kada je bio požar na Vrmcu. Sagalasan sam sa tim da Vrmac treba proglasiti parkom prirode, ali u slučaju požara bilo bi neophodno privesti namjeni ovaj put. U Gornjem Stolivu je problem i nedostatak vode, u selu nema žive vode, pa sakupljamo kišnicu. Ove godine, iako je bilo kiše, nisu dovoljni kapaciteti da se kišnica može kaptirati. Opština je pokazala volju da pomogne dopremanjem vode, kao što radi u svim vodosušnim područjima, ali mi ove godine fizički ne možemo dopremiti vodu, jer nemamo put”, kazao je Mihović.

Markiranom stazom-kamenim skalama, potrebno je oko 35 minuta hoda da se sa nivoa mora stigne u Gornji Stoliv.

Fešta se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

/Tamara Vuković/

Najčitanije