22 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta od mimoze, ribe i vina

Fešta od mimoze, ribe i vina 53. Praznika mimoze danas je na hercegnovsku rivijeru privukla hiljade posjetilaca.

Fešta je počela defileom Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović, mažoretki, trombonjera i klovnova priobalnim putem od Kumbora, preko Đenovića do Baošića. Centralna svečanost organizovana je ispred Doma za kulturu Baošići, gdje je nastupila novska klapa Stari kapetan, a potom je uslijedio koncert Nenada Kneževića Kneza na platou Doma kulture Đenović. Brojni domaći i strani gosti uživali su u prelijepom danu, degustirali ribu i priganice koje su pripremile domaćice sa rivijere, kao i vino i pivo koje su obezbijedili tradicionalni sponzori festivala, kompanije „Plantaže 13. jul“ i „Nikšićko pivo – pivara Trebjesa“. Na više mjesta duž rivijere tradicionalno su darivane mimoze.

Među gostima Fešte bio je i ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović, koji je rekao da je ova proslava jedna vrsta uvertire za ljetnju sezonu.

Praznik mimoze 2022. foto Mediabiro

“Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje sa mojim Novljanima, i što okupio se veliki broj ljudi. Imamo posjetioce iz zemalja regiona, zemalja Evropa i raduje me ova sjajna atmosfera”, poručio je Milatović. On je Novljanima čestitao Praznik mimoze, festival “u čast cvijeta i grada koji ima dušu”.

Ako se po početku Praznik poznaje, vjerujem da će naš festival biti uspješan, kazala je direktorica JUK “Herceg-fest” Gordana Porobić Krcunović.

Ona se osvrnula na sinoćni koncert Nede Ukraden, koji je, kako je kazala, okupio veliki broj posjetilaca i premašio sva očekivanja.

“Trg Nikole Đurkovića je bio prepun, kao što je i danas Fešta okupila takođe veliki broj ljubitelja ove manifestacije koja traje od samog osnivanja Praznika mimoze. Večeras nas očekuje veliki maskenbal gdje će goste zabavljati Goran Karan i Lapsus bend”, kazala je ona.

Praznik mimoze 2022 – foto Mediabiro

Predsjednik Mjesne zajednice Baošići, Đuro Cvjetković, kazao je da je Praznik mimoze tradicija i duh Baošića i hercegnovske rivijere, kao i cijele Crne Gore.“Ovaj Praznik će ostaviti dobar utisak, s obzirom da ga nijesmo imali od 2020.godine zbog epidemiloške situacije. Srećni smo i zadovoljni, i mogu reći da nijesmo očekivali ovoliku posjećenost. Nastavićemo da njegujemo ovaj Praznik mimoze, kako bismo tu tradiciju prenijeli i na buduća pokoljenja”, kazao je on.

Praznik mimoze predstavlja nešto posebno i ima veoma dugu tradiciju, kazao je poznati muzičar Nenad Knežević Knez. On se prisjetio ranijih Praznika mimoze, velikih karavana, i istakao zadovoljstvo što je opet dio ove manifestacije: “Ovdje je uvijek sjajna atmosfera, i to je nešto što ljudi vole i na što su navikli. Nakon godinu i po dana pauze u nastupima, ovaj Praznik nam je pružio priliku da ponovo nastupamo”.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije