23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – nije Vruja jedina, ovakvih priča diljem zemlje ima koliko hoćete…

Festival bespravne gradnje

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) naziv je jedinstvene priredbe koja će se održati u nedjelju 4. jula na Vruji, uvali između Piska i Brela – (Hrvatska) o kojoj se u posljednje vrijeme i previše piše.

Organizator festivala je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji su Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat te brojne ostale institucije koje, kako stoji u najavi podijeljenoj medijima, nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje te naknadno legalizirajući njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama.

Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, tvrde u timu koji stoji iza festivala, Vruja danas nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je zasad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika.

Tom Dubravec/ CropixVrulja,

TRI PERFORMANSA

– Prošlo je već 20 godina otkako je lokalni moćnik izgradio prvi ilegalni objekt u uvali, tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. Zbog toga smo mi, mještani okolnih naselja i ljubitelji kvalitetne bespravne gradnje, odlučili organizirati proslavu, upaliti miješalicu i malo se počastiti – tvrde organizatori, dodajući kako nikoga ne treba čuditi što će događanje formalno biti prijavljeno kao prosvjed.

Središnji događaj festivala bit će okrugli stol na temu betonizacije i devastacije, na kojemu će sudjelovati renomirani dalmatinski arhitekti i urbanisti i razglabati o važnosti nasipavanja mora zemljom od iskopa koju je načelnikov rođak morao hitno negdje iskrcati.

Također, održat će se i radionica “Osnove joge na bespravno sagrađenim objektima”, na kojoj će se polaznici moći upoznati s položajima tijela kao što su “ležanje pred bagerom”, a pažnju će nesumnjivo privući i radionica “Šalovanje i betoniranje pod morem”.

Posjetitelje očekuju i “najmanje tri” performansa istaknutih hrvatskih umjetnika, a na raspolaganju će im biti i tečaj grljenja bagera i pikamera te fotonatječaj na temu “Moja najdraža bespravna građevina”, koji obuhvaća najbolje fotografije devastacije prirode iz cijele Hrvatske koje će biti izložene na bespravno izgrađenom zidu na državnoj zemlji.

PRILOZI ZA MILANOVIĆA

Događanje, kako je i red, ima i humanitaran karakter pa će se tako prikupljati prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića. Namjera organizatora, s obzirom da je jedan od predsjednikovih financijera upravo devastator uvale Vruja, jest maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja i tako doprinijeti njihovu ostanku u Hrvatskoj.

Na festivalu će nastupiti i gosti iznenađenja, a posjetitelji će na ulazu dobiti i transparente na kojima će, među ostalim, pisati “ne lomite mi bagere”, “prirodno je nastrano”, “ptice seru po Hrvatskoj”, “od asfalta oteto, zauvijek prokleto”, “cipli govnari”, “bolje rob nego bor”, te “čovik je od svoji para uredijo put da se more auton doć na vruju a vi ga napadate komunjare ustaške”.

Festival su videopozivnicama već podržale brojne slavne osobe, pa tako i performer Siniša Labrović koji, uz želju da ljubitelje prirode pojedu lavovi, poručuje: “Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema.”

Prosvjedni festival bespravne gradnje i devastacije prirode trajat će jedan dan, ulaz će biti besplatan, a parking omogućen na odmorištu uz Jadransku magistralu. Središnji dio programa održat će se u samoj uvali, na betoniranom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže, a trajat će od 18 do 21 sat.

SAMOVOLJE NA SVE STRANE

– Grupa nezadovoljnih građana, sasvim neformalna, odlučila se organizovati ovaj festival jer nam je dopizdilo. Dopizdila nam je samovolja kojom pojedinci upravljaju Hrvatskom radeći od nje što ih je volja. Jer, nije Vruja jedina, ovakvih priča diljem zemlje ima koliko hoćete – kaže nam jedan od “nezadovoljnih građana”.

Najčitanije