21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena nova knjiga kapetana Mihaila Ognjenovića

Mihailo Ognjenović

„Sjećanja Mihaila R.Ognjenovića kapetana duge plovidbe “ je naziv nove, pete knjige kapetana Mihaila Ognjenovića.

„Krenuo sam iz Risna u svijet sa petnaest godina kako bih bolje upoznao još ljepši Risan, ali to se nije desilo… Risan je jedan na svijetu i na kraju svog življenja vratio sam se u Risan.“, rekao nam je osamdesetsedmogodišnji kapetan i pisac.

Sadržaju ispisanom na 229 stranica autor je inspiraciju našao u rodnom gradu i vijađima na kojim su ga brod i život otisnuli.

„Risan je najstariji grad iz IV vijeka prije nove ere. Gradina će nam otkriti, a vjerovatno dokazati povezanost Risna sa Lipcima, stijenom gdje se nalaze praistorijski crteži iz VIII vijeka prije nove ere. Tražio sam da nađem nešto bolje i ljepše od Risna i na moju radost nijesam našao. Opisan je vremenski period od 1941 godine pa do danas. Moj život, svaki događaj kojem sam dao važnosti, svaki brod sa putovanjima na kojima se nešto događalo, putovanje koje nikada nije završeno ( brodolom 1950 godine ), dešavanja i događaje poslije plovidbe. Pojedine interesantne priče koje prvi put objavljujem i  mnogo starih i novih slika. “

Svoju ljubav prema Boki, Risnu, kulturnom nasleđu, brodovima i ljudima Ognjanović je utkao među stranicama nove knjige za koju kaže da je riznica podataka za istoriografiju. Kao i prve četiri, i petu knjigu napisao je držeći se principa da je komentar stvar izbora, ali da su činjenice svete.

Svoja sjećanja, Mihail Ognjenović, kako kaže, otrgnuo je od zaborava i daje ih u amanet mladima da uče, da znaju i cijene bogato duhovno, kulturno i materijalno zaleđe.

Najčitanije