15 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival fotografije “24 kadra Porto Montenegra”

Porto, izložba 24 kadra

U Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru u Titvu danas se u okviru  Festivala “24 kadra Porto Montenegra” okupio veliki broj ljubitelja fotografije, koji su imali prilike da vide rad 24 fotografa iz pet država regiona.

Na ovogodišnjem Festivalu fotografije prikazana je izložba fotografija autora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije, koji su kroz 24 teme za 24 sata pokušali da odnesu pobjedu na specifičnom takmičenju.

Ranko Đurović, organizator ovog događaja, kazao je da ovo nije klasičan foto konkurs na kojem fotografi šalju svoje fotografije snimljene “ko zna kad i gdje”, već takmičenje uživo, u realnom vremenu.

“U četvrtak smo otvorili Festival i 24 fotografa – takmičara su dobili papire na kojima su pisale 24 teme. Imali su rok od 24 sata da odgovore na iste. O radovima je odlučivao žiri koji je činilo18 članova, i koji su proglasili pobjednike po temema i generalnom plasmanu”, objasnio je Đurović.

Poručio je da je ovo sjajno takmičenje, jer svi učesnici rade u relanom vremenu, u istom gradu i  pokušavaju da odgovore na iste teme.

“Tu dolazi do izražaja kreativnost, to je umjetnost. Ovo su vrhunske fotografije. Zahvalan sam Tivtu, Porto Montenegru koji je obezbijedio sjajne uslove i smještaj. Sve ovo je nadmašilo naša očekivanja”, zahvalio je Đurović.

Jedan od 24 učesnika i dobitnik prve nagrade Igor Šljivančanin kazao je da je bio veliki izazov učestvovati na ovakvom takmičenju, u konkurenciji od 24 izvrsna fotografa iz zemalja regiona.

Fotografija Igora Šljivančanina

“Imali smo 24 teme na koje smo morali da odgovorimo u 24 sata, što je veliki izazov. Bilo je ružno vrijeme, mnogo tema, a Tivat mali grad… Fotografija je morala biti drugačija, dovoljno dobra da bi oslikavala temu. Trudio sam se da uhvatim određeni trenutak, kako bi fotografija bila neponovljiva”, kazao je pobjednik takmičenja.

Drugo mjesto pripalo je Mileni Milenković.

“Ovo je prestižna mainfestacija koja postoji već dugi niz godina, a po prvi put se organizuje u Tivtu. Veliko mi je zadovoljstvo što sam bila dio svega ovoga, među ovakvom konkurencijom i ovimm vrsnim fotografima. Najteža tema mi je bila “Kultura”, jer ne poznajem grad i ovaj prostor, i nisam znala gdje da tražim motive koji su vezani za tu temu”, kazala je drugoplasirana Milenković.

Fotografija Milene Milenković

Srđan Dunđerović, koji je osvojio treću nagradu. istakao je da je za njega učešće na takmičenju predstavljalo veliki izazov, kako zbog pritiska usljed kratkog vremenskog roka, tako i zbog velikog broja tema.

“Bilo je izazovno sve to stići i odraditi kako treba. Najveći izazov je bila tema “Tradicija”, jer sam prvi put u Tivtu i pokušao sam šetajući ovim gradom da uvidim što je to što se ponavlja, šta je to što je tradicionalno za ovo područje i na taj način sam došao do motiva koji sam htio da slikam”, kazao je Dunđerović.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije