17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkrivene nove grobnice s desecima tijela ukrajinskih civila u okolini Kijeva

I danas stižu vijesti o otkrivanju novih grobnica s desecima tijela ukrajinskih civila u okolini Kijeva. Riječ je o selu Buzovi koje je tjednima bilo pod ruskom okupacijom. Oslobođeno je u kontraofenzivi ukrajinskih snaga. Ono što se za sada zna je da su tijela nađena bačena u jarak u blizini benzinske crpke . Još uvijek se ne zna točno koliko ih je, govori se desecima, javio je za Dnevnik u podne HTV-a Dragan Nikolić, koji događaje u Ukrajini iz Lavova.

Danas bi se u Luksemburgu sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom trebao sastati tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan, a i sutra biti na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije. Tema je ista – potpora Unije istraživanju mogućih ratnih zločina u Ukrajini.

EU je zajedno s Ukrajincima osnovao zajedničko istražno povjerenstvo, čekaju se nalazi sudskih vještaka i policijskih forenzičara, ne samo o strašnim zločinima u Buči, nego i na drugim lokacijama, uključujući i Buzovu.

Za danas je predviđeno devet humanitarnih koridora, jedan od njih iz Mariupolja. Tko god uspije, osobnim automobilom ide prema Zaporižju.

Iz luhanske oblasti koja je i danas pod teškim napadima kao i oblast Dnjipro, organizirano je 9 vlakova za evakuaciju stanovništva.

Ukrajina je i formalno zabranila bilo kakav uvoz iz Rusije. Rusija je prije napada na ovu zemlju bila jedan od ključnih trgovinskih partnera Ukrajine. Vrijednost tog uvoza je bila oko 6 milijardi eura godišnje. Iz Kijeva kažu da je ta odluka zapravo putokaz i za zapadne saveznike – Ukrajina i dalje traži potpunu blokadu i što veći pritisak i sankcije prema Rusiji – zabranu uvoza i izvoza, sankcioniranje svih ruskih banaka, a da dio tih sankcija budu i energetski sektor i plin.

U isto vrijeme Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a govori o “novom normalnom” kada je riječ o europskoj sigurnosti. Najavljuje duboku i dugoročnu transformaciju saveza i kaže da su već razrađeni planovi o stalnom pozicioniranju snaga Sjevernoatlantskog saveza na njegovim istočnim granicama, a sve u svjetlu moguće ugroze i eventualnog ruskog napada i agresije na bilo koju od članica NATO-a.

Izvor:HRT

Najčitanije