16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival internacionalnog alternativnog teatra – “FIAT putovanje” u Kotoru

PLAKAT

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor ove godine sarađuje sa Festivalom internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2017.

Tako će predstave francuskog uličnog teatra, kroz segment “FIAT putovanje” u selekciji teatrologa Florijan Gaber, selektorke francuskog fokusa, biti odigrane u Kotoru 9. 13. i 15. septembra 2017.g .

Francuski fokus u Kotoru, u okviru FIAT-a počeće spektaklom – programom akrobacija na štulama- SKAKAČI NA ŠTULAMA , u izvođenju trupe Echassiuer sauteur, u subotu 09. septembra od 19 sati na Trgu od oružja i ispred glavnih gradskih vrata.

Trupa Echassier sauteur dolazi iz Bordoa u Francuskoj. Kristofer Komo počeo je rad sa pneumatskim štulama 2007. godine u Malabaru. Njegove pneumatske štule su nova generacija štula, jedinstvenih i veoma impresivnih mogucnosti.

Tačka ili parada kako je još nazivaju, kojom se predstavljaju fiatovskoj publici podrazumijeva dva umjetnika na pneumatskim štulama koji u svom nastupu spajaju pies, teatar i akrobaciju, preskačuči ljude i prostore.

Na Pjaci od kina u srijedu 13. septembra od 19h nastupiće trupa Fluo sa performansom FOSSIL.

To je koreografski i zvučni performans dva umjetnika. Plesač i čitalac manipulišu svim djelovima knjige, od teksta do formata i uveza, preko autora. Ovo je fizička poezija u kojoj su tijelo i riječi prikazani kao krhke monolitne arhitekture i prostor i čudnih , promjenljivih karaktera. Ta igra dovitljive konstrukcije uključuje, pored plesača i čitaoca i 363 knjige. Fossil povezuje materijalnost knjiga i neopipljivost riječi. lz manipulacije čovjeka i knjige proizilazi tijelo i glas. Fossil je istrazivanje objekta , knjige, dok ona postaje odasiljalac koreografije i zvuka.
Riječi i slike istražuju senzacije koje su pisali razliciti autori, različitih stilova i iz različitih epoha. Tekstovi istražuju emocije koje su nam svima poznate, kojima je prožeta naša svakodnevnica.

BRAČNE SVAĐE naziv je nastupa plesnog dua FRICHTI KONCEPT koji će nastupiti na Trgu od oružja u petak 15. septembra od 19h.

Pojavljujući se niotkuda, par naoružan kućnim predmetima i alatima za domaćinstvo, dobija nervni slom zbog tamne fleke na putu. Ovaj simbolični uljez fokusiraće ih i pomiriti dok pokušavaju da je očiste. lgrajući na iracionalno i apsurdno, ovaj čin čišćenja na javnoj površini je prilika da se ismije naš odnos prema materijalnom. Brišući granice izmedu privatnog i javnog, par se sukobljava oko nečega što zapravo i nema nikakvo značenje. Kao satirična i burleskna vizija porodične svađe, ovaj duet je mješavina plesa i predmetnog teatra na javnim prostorima sa odmjerenom dozom humora.

Angažovanje francuskog uličnog tetatra na ovogodišnjem FIAT-u ima za cilj da približi francusku uličnu umjetnost i njen izraz.

Program je namijenjen jednako porodicama, tinejdžerima, studentima, prolaznicima…

Najčitanije