20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival klapa u Perastu 11. i 12. septembra, uz poštovanje mjera NKT-a

Ovogodišnji 19. Međunarodni festival klapa biti održan 11. i 12 septembra u Perastu uz poštovanje svih mjera NKT-a.

U petak 11. septembra Festival će biti otvoren programom „Klapska baština MFK Perast- omaž zaslužnima“.

Biće ovo jedan poseban ali prije svega zanimljiv Festival klapa u uslovima epidemije covid-19 virusa, poručio je Milan Mikan Kovačević izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa Perast.

Epidemija je učinila svoje, Festival je trebao biti održan u junu ali je zbog pandemije odložen za 11. i 12. septembar. U junu je za 19. Festival bilo prijavljeno 40 klapa, ženskih čak 11 za septembarski termin tri,  muških klapa deset za novi termin četiri a u kategoriji Nova klapska pjesma pet klapa.

Mikan Kovačević

„Program je uprkos svemu izuzetno atraktivan, prvu veče na otvaranju, koje je revijalnog karaktera, ukazati ćemo čast, omaž, našim muzičkim stvaraocima, Nikoli Gregoviću, Borislavu Tamindžiću i Vicku Nikoliću.

Prvi dio koncerta biće posvećen Borislavu Tamindžiću, jednom od najvećih i najpoznatijih crnogorskih kompozitora. Na obrade kompozicija njegovog sina, Saše Tamindžića, klape će otpjevati tri njegove pjesme koje su atipične za klapsko pjevanje. Po prvi put njegov sin odlučio je da napravio klapske obrade tih kompozicija.

Drugi dio koncerta posvećen je Tivćaninu Vicku Nikoliću porijeklom iz Gornje Lastve koji je živio i radio kao operski pjevač u Zagrebu. Kao kompozitor napisao je muziku za preko osamdeset svojih pjesama, melodija posvećenih Boki Kotorskoj. Njegovih deset kompozicija je takođe za klapsko izvođenje priredio Saša Tamindžić.

Treći dio koncerta će biti omaž našem velikanu Nikoli Gregoviću. Mandolinski orkestar „Nokturno“ koji je on stvorio, njegovi đaci, orkestar Škuri banda, klapa Karampana, odaće počast i pjesmom oživjeti djelo Nikole Gregovića nakon 10 godina od njegove smrti“ – ističe Kovačević.

Osim domaćih klapa iz regiona stižu klape „Cavtajke“ iz Cavtata, „Bošket“ iz Zagreba, „Krijanca“ sa Raba, „Zvizdan“ iz Posušja…

„Sam podatak da neko sa te daljine u ovakvim uvjetima  dolazi na 19. Međunarodni festival klapa Perast dovoljan je razlog da i naša publika iz Boke dođe i uživa u klapskoj muzici uz poštovanje svih mjera NKT“ – poručio je izvršni direktor MFK Perast Mikan Kovačević.

Pozivnica MFKP

U subotu 12. septembra biće održan takmičarski program nastup ženskih klapa (3) i muških klapa (5) i NKP (5) sa ukupno 22 pjesme. Dok zasijeda žiri, revijalni nastup dječija klapa “Marineri” i klapa učesnica.

Promocija festivalskog almanaha Lirica br. 8 biće održana u Muzeju grada Perasta u 11 sati, uz dodjelu zahvalnica za doprinos XIX MFK Perast.

Najčitanije