13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival “Knjiga pod feral”

Knjiga pod feral

Drugi festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ počeće danas na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu u Budvi.

Festival će u 21 sat otvoriti predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva dr Predrag Zenović, a potom će nam se predstaviti dvoje autora: pjesnikinja iz Kotora Barbara Delać i pjesnik, esejista,kantautor i scenski pripovjedač iz Novog Sada Miloš Zubac, koji će održti i solo koncert.

Festival se dijelom poklapa sa humanitarnom organizacijom Budvani za Budvane, čiji je događaj nesretnim spletom okolnosti pomjeren za subotu, 11. jun, pa će se Narodna biblioteka Budve pridružiti ovoj humanitarnoj akciji i već na početku Festivala.Naime, tokom našeg regionalnog književnog festivala, sve tri festivalske večeri, do i zaključno sa subotom, 11. jun, biće postavljena kutija dobrotvorne, humanitarne pomoći za naš Dom zdravlja Budva, a za kupovinu mikroskopa LEICA DM 750 sa kamerom (za visokokvalitetne slike najzatjevnijih primjeraka) laboratoriji Doma zdravlja Budva. U slučaju kiše i vremenskih neprilika, program festivala „Knjiga pod feral“ biće realizovan u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu.

Barbara Delać rođena je 1994. godine u Kotoru. Diplomirala je na studijama Moderne i savremene teorije umjetnosti. Članica je književne grupe Foruma mladih pisaca od 2015. godine. Objavljivala je poeziju i kratke priče u zbornicima: „Raspoloženi za ptice“, „Ili je već neko to isplanirao“, „Rješenje zagonetke“, „Bespomoćne riječi“, „Kolažiranje“, „Rukopisi 40“, „Rukopisi 41“, i u brojnim književnim časopisima i portalima. Laureatkinja je 32. Festivala mladih pesnika u Zaječaru (maj, 2017), i pobjedom na ovom konkursu omogućila je štampanje svoje prve knjige poezije „Tomorrowland“.  Za istu zbirku pjesama dobila je i Brankovu nagradu 2018. godine.

Dobitnica je rezidencije Berlin-Stipendium za 2019. koju dodjeluje Akademija umjetnosti u Berlinu. U okviru stipendije realizovala je performans sa hrvatskom kantautorkom Sarom Renar pod nazivom  “Gdje smo ovo, pričaj mi” (audio-video rad nastao prema tekstu Barbarine poeme). Knjiga ,,Gdje smo ovo, pričaj mi’’ je pjesnička zbirka naslovljena po poemi koju je Barbara Delać napisala za vrijeme svog rezidencijalnog boravka u Njemačkoj, na Akademiji umjetnosti u Berlinu, a kojoj su pridružene i druge pjesme koje tematski i jezičko-stilski zaokružuju jedinstven ciklus.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije