14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Blago na dnu mora: Novi snimci olupine San Hozea

olupina – ilustracija

Na potonulom brodu San Hoze navodno se nalazi 200 tona zlata, srebra i dragog kamenja. Sada su objavljene nove fotografije blaga sa dna mora ispred obale Kolumbije.

Otkriće galije San Hoze potonule prije 300 godina izazvalo je oduševljenje lovaca na blago širom svijeta. Prema procjenama stručnjaka, na brodu koji je potonuo ispred obale kolumbijske luke Kartagena moglo bi da se nalazi najmanje 200 tona zlata, srebra i smaragda. Vrijednost tereta: nekoliko milijardi dolara!

Kada je 2015. godine otkrivena olupina, tadašnji kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos to otkriće je predstavio kao “najvrijednije blago koje je pronađeno u ljudskoj istoriji”.

Zlato, kovanice i topovi

Nakon najnovije komplikovane ronilačke ekspedicije na dubini od 950 metara, kolumbijska vojska je objavila nove fotografije legendarne galije i njenog blaga. Na njima se vide topovi od livenog gvožđa, porculansko posuđe, glinene posude, tegle, ali očigledno i zlatnici. Osim toga, vidi se i dio pramca pokriven algama i školjkama, kao i ostaci trupa broda.

To su najprecizniji snimci tog jedrenjaka ikada napravljeni, rekao je aktuelni kolumbijski predsjednik Ivan Duke.

Otkrivena još jedna olupina

Timovi ronilaca ronili su u četiri misije sa apsolutnom haj-tek opremom, pa tako i sa robotom na daljinsko upravljanje. Oni su utvrdili da je olupina još uvijek nedirnuta.

Osim spektakularnih fotografija poznatog potonulog broda, ronilačka ekspedicija otkrila je i nešto drugo. Nekoliko stotina metara dalje ronioci su pronašli drugu brodsku olupinu: španski jedrenjak iz doba kolonijalizma i jedan škuner iz postkolonijalnog perioda. Sada se planira istraživanje na još 13 mjesta na kojima se možda nalaze olupine drugih brodova.

Nacionalno blago

Brod San Hoze plovio je 1708. iz španskih kolonija u Južnoj Americi prema dvoru kralja Filipa V. ali nikada nije stigao na cilj. U noći 7. juna 1708. u Karipskom moru ga je potopila britanska flota. Od 600 članova posade, preživjela je samo nekolicina. Kolumbija planira vađenje olupine i njeno izlaganje u muzeju u Kartageni. Troškovi bi iznosili oko 61 milion eura. Kolumbija već sada tu olupinu i njen dragocjeni teret naziva “nacionalnim umjetničkim blagom”.

Kome pripada to blago?

Ali, otkada su 2015. otkriveni ostaci broda, traje svađa oko toga kome pripadaju i on i blago koje se nalazi na njemu. Jer, Kolumbija nije jedina zemlja koja svojata San Hoze i njegov teret. I Španija smatra da je to njeno državno vlasništvo, ali i domorodački narod Kara Kara iz Bolivije – sa argumentom da su njihovi preci bili ti koji su u doba kolonijalizma kao prisilni radnici morali da rade u rudnicima srebra.

Najčitanije