15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival vjetra u Tivtu ulazi u finale i donosi more zabave

Wind fest Tivat

Festival vjetra u Tivtu ulazi u veliko finale- posljednji od pet vikenda multimedijalnog programa posvećenog promociji sporta, kulture, zabave i edukacije kao osnova održivog razvoja Boke Kotorske, koji donosi čak jedanaest sadržaja na pet lokacija.

Sekcija krstaša Jedriličarskog kluba Delfin, koja stoji iza festivala, pobrinula se da za završnicu druge edicije Wind Fest-a obezbijedi programe za pamćenje, koje realizuje u saradnji sa više institucija kulture uz široku podršku kompletne lokalne zajednice.

Program počinje u petak u 16 sati u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat predavanjem u organizaciji JU Gradska biblioteka Tivat na temu „Klimatske promjene i njihov uticaj na turizam.“ Predavanje će održati Mirjana Ivanov, načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene u Zavodu za hidrometeorologiju I seizmologiju Crne Gore.

PONTA SUBOTA

Iste večeri od 19 sati publika je u prilici uživati u koncertu klasične muzike na gumnu na gradskoj rivi Pine, koji pripremaju učenici Muzičke škole Tivat. U slučaju loših vremenskih uslova, koncert će biti održan u Koncertnoj dvorani škole.

Edukacija kroz kulturu ostaje glavna intencija, a Muzej i galerija lokalna institucija kulture sa najvećim razumijevanjem za koncept, koji sinergiju postavlja kao bazični princip održivosti razvoja zajednice. U tom smislu, nakon konferencije Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam, te dvije tematske izložbe, Muzej u kontekstu Festivala vjetra donosi i dvodnevni Festival etnografskog filma revijalnog karaktera- FEFA. U okviru revije, u petak od 18 sati biće prikazana tri filma- „Maćanske ploče,“ Snežane Šaponjić Ašanin (Srbija), 26 minuta, „Nema više ni roga ni kopita“ Vlamidira Boceva (Sjeverna Makedonija), 26 minuta, i „LU-LU-LU-LU-LU“ Predraga Todorović (Srbija), 22 minuta. Subota donosi dva naslova od 19 sati- filmove „Plava granica“ Ivana Milosavljevića (Srbija), 20 minuta, i „Januar“ Andree Grassellija (Italija), 30 minuta. Gost FEFA u Tivtu biće Saša Srećković, etnolog-antropolog i  dugogodisnji saradnik na FEFA-a pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Suboota, 27.maj

Zahvaljujući saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, posljednji festivalski vikend obilježiće i pozorišna predstava „Nora“ Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika, po drami nordijskog dramatičara Henrika Ibsena. Ibsen je njome postigao ne samo golem pozorišni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Nora je simbol pobune, želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije,  tamo gdje Nora završava, počinje predstava, koja će se pred tivatskom publikom naći 26.maja od 21 sat u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Posljednja dva festivalska dana rezervisana su za muzički program i donose čak šest koncerata. Subotnji program počinje u 19 sati, kada će sa gradske rive Pine krenuti promenadni koncert Mjesne muzike Đenović. Mnogobrojni orkestar proći će kroz nautičko naselje Porto Montenegro do Seljanova i cilja na Ponti Seljanovo, gdje nas od 20.30 očekuje koncert regionalno popularnog reggae/dub kantautora Nemanje Kojića Kojota, poznatijeg kao Hornsman Coyote. Na istoj lokaciji, od 22 sata, Tivćani i gosti imaju priliku plesati uz bokeljsku Klapu Who See.

Festival etnografskog filma

Festival  vjetra 2023 završava u nedjelju, 28.maja, kada će na Ponti Seljanovo od 20.30 sati nastupiti nikšićki bend Autogeni trening, kojemu će kao predgrupa nastupiti mladi hardcore sastav iz istog grada- Quit Dogs. Slijedi koncert jednog od najoriginalnijih kantautora moderne srpske scene, pjesnika i muzičkog producenta Nikole Vranjkovića sa bendom.

Ulaz na sve programe Festivala vjetra je slobodan za posjetioce, podsjećaju organizatori i pozivaju goste da ovog vikenda uživaju u Tivtu, gradu dobrih vjetrova.

Najčitanije