31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ficovo stanje i dalje ozbiljno, napadač djelovao sam

Policija i osiguranje oko atentatora, književnika Juraja Cintule
-/Afp

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je teško, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu.

Taj je slučaj otvorio mnoga pitanja o premijerovu osiguranju, s obzirom na to da je napadač u njega uspio ispaliti pet hitaca iz neposredne blizine – unatoč pratnji tjelesnih čuvara. Riječ je o prvom atentatu na nekog europskog čelnika nakon više od 20 godina, a analitičari smatraju kako je i dokaz sve više polarizirane političke klime diljem kontinenta.

Napadač je 71-godišnji Juraj Cintula koji je u u premijera pucao iz neposredne blizine na susretu s građanima. Osude političkog nasilja stižu iz svih zemalja Europske unije.

Ficovo stanje i dalje ozbiljno, napadač djelovao sam

Napadač koji je djelovao sam, pucao je pet puta u premijera Roberta Fica iz nesposredne blizine, usred bijela dana dok je bio okružen mnoštvom pristaša. Zbog težine ozljeda, helikopterom je prebačen u obližnju Bansku Bistricu, a ne u Bratislavu, gdje su liječnici cijelu noć radili na stabilizaciji njegova stanja.

– Mogu potvrditi da sam razgovarao s premijerom, ali samo nekoliko minuta jer su me liječnici zamolili da ostanem kratko. Situacija je još uvijek vrlo kritična i pred njim su sada vrlo teški sati i dani. Bio je to osoban razgovor o tome kako se osjeća. Rekao sam mu da sam jako sretan što je preživio, rekao je novoizabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini.

Osim 71-godišnjeg napadača Juraja Cintule, uhićena je i njegova supruga. Cintula je slovačkoj policiji rekao da je planirao napad na premijera, ali ne i ubojstvo. Dok se nagađa zašto se ovaj umirovljeni zaštitar, pjesnik i član slovačkog Društva pisaca odlučio na takav čin, društvenim mrežama se širi njegova fotografija s članovima proruske paravojne skupine Slovački ročnici koja je surađivala s prokremaljskim pokretom Noćni vukovi.

Napad su osudili i Ficovi saveznici i protivnici, ali analitičari smatraju da se može očekivati dodatno jačanje napetosti u društvu. Pogotovo jer bi ga vladajući mogli iskoristiti za dodatno gušenje medijskih sloboda, civilnog društva i političke oporbe.

Ravnateljica bolnice: Ficovo stanje nakon operacije stabilizirano, ali vrlo teško

Zdravstveno stanje slovačkoga premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Europu.

– Nažalost još ne mogu reći da pobjeđujemo u nastojanju da spasimo Ficov život niti da su prognoze pozitivne jer su posljedice ranjavanja izazvane četirima prostrijelnim ranama takve da će odgovor organizma na njih i dalje biti vrlo težak, rekao ministar Kalinak.

Miriam Lapunikova, ravnateljica Sveučilišne bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je premijer Fico na liječenju, rekla je da je 59-godišnji premijer podvrgnut petosatnoj operaciji u kojoj su sudjelovala dva liječnička tima kako bi se sanirale višestruke prostrijelne rane od vatrenog oružja.

– U ovom trenutku njegovo smo stanje uspjeli stabilizirati, no ono je i dalje vrlo ozbiljno. Bit će zadržan na odjelu za intenzivnu skrb, rekla je novinarima.

Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok je na konferenciji za novinare kazao da je napadač, kojega policija tereti za pokušaj ubojstva, djelovao sam i da je prethodno sudjelovao u protuvladinim prosvjedima.

– Riječ je o vuku samotnjaku koji se radikalizirao nedavno, u razdoblju nakon predsjedničkih izbora održanih u travnju, rekao je Sutaj Estok.

Osumnjičenik je kao razloge za napad naveo vladinu politiku prema Ukrajini, planove o reformi javnog emitera i raspuštanje ureda posebnog tužitelja, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Slovački su stručnjaci u srijedu nakon pokušaja Ficova ubojstva kritizirali sigurnosne mjere koje su poduzete da bi se zaštitio premijer.

– Sam je Fico prije nekoliko tjedana govorio o opasnostima pucnjave na političare, rekao je bivši šef slovačke policije Stefan Hamran za list Dennik N.

Zapitao se tko je analizirao potencijalnu opasnost i procijenio prijetnju. Hamran je kritizirao reakciju tjelohranitelja nakon pucnjave.

– Ondje je nastao kaos, to je odmah bilo očito i bio je to potpuni promašaj, kazao je.

I bivši šef slovačke jedinice za osiguranje štićenih osoba Juraj Zabojnik kritizirao je premijerove tjelohranitelje.

– Ako netko može ispaliti četiri do pet hitaca, to znači da je netko kriv, kazao je u programu informativnog kanal TA3. Rekao je da nije primijetio da itko od tjelohranitelja u trenutku pucnjave stoji ispred šefa vlade.

Najčitanije