4 C
Kotor

Slušaj online radio

Film “Veličanstvo mora” o pandemiji izazvane kugom

Lazaret Dubrovnik – foto Boka News

Da se povijest ponavlja to nam je poznato, ali da je kod nas, i to u Dubrovniku, još u 14 stoljeću izgrađena prva karantena u svijetu, manje je poznato.

Prije nekoliko godina kada je počela raditi svoj ciklus dokumentarnih filmova “Pisci i djela”, Ljubica Benović, dugogodišnja urednica na Hrvatskoj televiziji, nije ni slutila da će svijet i našu zemlju ponovno zahvatiti pandemija, poput one izazvane kugom u 14. stoljeću, kojom se bavi u svom posljednjem filmu “Veličanstvo mora”.

– Bitan je trenutak kada vijeće Dubrovačke republike 1377. donosi odluku da se pokreće prva karantena u svijetu. Dakle, ljudi koji su zaraženi kugom u to vrijeme se smještaju na dubrovačke otoke. No, kako dubrovački otoci nisu tako blizu grada odlukom vijeća izgrađuje se karantena na Dančama u Dubrovniku u neposrednoj blizini zidina, kazala je autorica filma Ljubica Benović.

Tada, u srednjem vijeku, donose se još neke, za opstojnost čovjeka, važne odluke.

– Vijeće Dubrovačke Republike odredilo je da se o bolesnicima trebaju brinuti liječnik, brijač i da mora biti izrađena crkvica. Ako mogu zaključiti, što je najvažnije za čovjeka – zdravlje, odnos prema bližnjima i pitanje duše, znači duh, duša i tijelo, dodala je.

Film je, kao iz većina njih iz ovog ciklusa, napravljen na zanimljiv način u dokumentarno-animiranoj formi, neki su dijelovi, dakle, snimljeni u Dubrovniku, mjestu radnje, dok je dio radnje svojom animacijom dočarala Marta Jurić. Suradnica na scenariju je Lahorka Pleić Poje, a redatelj nagrađivani autor nekoliko naših dokumentarnih i igranih filmova Zvonimir Rumbolt. Autorica glazbe je Buga Bosanac, dobitnica dviju književnih nagrada.

– To je jedna hibridna forma koja je mene jako zanimala jer nisam ništa slično radio prije toga. Dakle, kombinirali smo dokumentarno i igrano u omjeru 2:1. Ta kombinacija, da tako kažem, je zadovoljavajuća, najprije za nas a kasnije je imala i dobar odjek kad se prikazala kako publike tako i od kritike. Ono što smo se mi potrudili, Ljubica kao autor i ja kao redatelj je da ti prelazi budu što blaži, tako reći neprimjetniji i da živa slika vodi u animaciju i obrnuto, tako da to stvara jednu koherentnu cjelinu, poručio je redatelj filma Zvonimir Rumbolt.

Film “Veličanstvo mora” nazvan je po Tadijanovićevoj pjesmi nastaloj 500 godina poslije, nadahnutoj ljepotom viđenoga, mora i prostora, ponad nekadašnjeg lazareta.

Danas je na tom drevnom, povijesnom mjestu Samostan časnih sestara franjevki od bezgrešnog začeća, čuvarica sakralnog prostora i kulturne baštine.

– U ovom slučaju mi smo, na neki način, napravili film u filmu. Bavimo se onim starim vremenima s polazišta jedne suvremene pjesme. Mi kažemo da je onaj stari grad Dubrovnik imao sve one elemente za koje mi pretpostavljamo da su važni za neku modernu kulturu. Stjecaj okolnosti, neka ironija ili neki Božji prst je pokazao da naša suvremena kultura ima, eto pandemiju za koju smo mislili da je daleka prošlost, rekla je Benović.

U ciklusu “Pisci i djela” prikazani su mnogi naši književnici – od Andrića, A. B. Šimića, V. Parun, do Marulića, Zoranića, Kačića i mnogih drugih.

– Ljubica je osoba koja je vrlo maštovita, ima pregršt ideja. Područje kojim se bavi joj je jako dobro poznato tako da sam slijedio njezine upute i smjernice i onda smo uvijek tražili nekakav zajednički jezik – konstruktivno, produktivno, naglasio je Zvonimir Rumbolt.

I izlazili su, zajedno sa svojom uigranom ekipom Ljubica Benović više od dvadeset godina na našoj je televiziji uređivala emisije o književnost i jeziku – Na vrh jezika, Jezični petak, Reci mi što čitaš itd.

Osim novinarstva, plodonosan je i bogat opus ove umjetnice, pjesnikinje s bezbroj napisanih pjesama – samo neke stale su u četiri zbirke poezije. Autorica je nekoliko slikovnica i enciklopedije o Međugorju. Uređivala je i časopise.

Trenutačno priprema film o rodnim Drinovcima, odakle je sve počelo i gdje je dobila prvu nagradu nazvanu po svome sumještaninu A. B. Šimiću.

Njezin ciklus filmova “Pisci i djela”, osim na HRT-u, na proljeće će biti prikazan u Multimedijskom centru SC-a.

/Autor: Snježana Bačić/

Izvor:HRT

Najčitanije