20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Film “Živi i zdravi” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića oduševio publiku u Herceg Novom

Film Živi i zdravi

Crnogorski film “Živi i zdravi” sinoć je pretpremijerno prikazan u Dvorani „Park“ u Herceg Novom. Djelo reditelja i scenariste Ivana Marinovića, Novljanina izazvalo je ovacije publike. Mlada, koju igra Tihana Lazović, dva dana pred venčanje ne želi da se uda. Sve je spremno, pozvana je rodbina, kupljeni pokloni, spremljen ručak… Mladoženjin otac Leso, koga igra Momčilo Pićurić, ne dozvoljava otkazivanje svadbe, a mladoženja, Goran Slavić se na sve načine bori da mlada ne ode i nastaje haos, koji su primorci skloni da naprave. Bilo je suza, smjeha, pucanja, a i dinamita.

Glumačku ekipu čine još Goran Bogdan, Dragana Dabović, Mirjana Joković, Nikola Ristanovski, Miloš Pejović, Зоран Зоро Мартинети, Тамара Драгичевић, Maruška Drašković i drugi.

Nakon premijere, mladi crnogorski reditelj i scenarista Ivan Marinović rekao je da iza ovog filmskog ostvarenja stoji pet, šest godina rada.

Film Živi i zdravi

„Umorni smo dosta, dosta smo radili i dosta smo se trudili, ali osjećaj je divan zato što publika stvarno prepoznaje svaki svoje i to me je zanimalo da vidim, kako film ustvari diše sa ljudima. Bilo je veoma burno u sali i nisam očekivao da će toliko decibela da budu reakcije i uživao sam. Eto, da po prvi put osjetim i ja vizuru publike do kraja. Tema je univerzalna, pitanje braka, porodice i odluke. Zo su neke odluke koje svako od nas mora da donese kroz život, ali ono što je meni zanimljivo je to s u bitne teme da ih revidiramo na neki period. Svaka generacija mora da postavi sebi određena pitanja, da postavi pitanje šta je smisao i gdje je smisao i da proba da ga pronađe nekako.Jednom, ako je ta tema rađena pre 30 godina to ne znači da ona do kraja pokriva ovaj današnji trenutak u kome živimo. Navika, tehnologije, drugačije prosto sisteme životno. Za mene je to bilo zanimljivo da istražim, prvo ispred sebe da postavim ta neka pitanja, pa onda ispred svih drugih. Ovo je generacijsko pitanje, nije pitanje lokala, nego je pitanje čitave moje generacije i mlađih. Lokalni je šmek, lokalni je kolorit, lokalni mentalitet iz kog proizilazi humor, ali tema je veoma važna i univerzalna.

Ivan Marinović, reditelj i scenarista drame iznenađujuće dobro poznaje psihologiju mlade žene koja neće da se uda.

Film Živi i zdravi

„Izazov je za pisca, ali iznenađujuće ja se zapravo njom inspirišem, Kad si mlađi pa kad postavljaš muški i ženski lik, a ti pišeš čovjeka, ti pišeš ljudsko biće i staviš se u njegovu poziciju i perspektivu. Identifikujem se sa svima njima u određenoj situaciji.

Prva, svjetska premijera filma „Živi i zdravi“ bila je na filmskom festivalu u Talinu, ali za glumicu Tihanu Lazović pretpremijera u Herceg Novom izazvala je posebne emopcije

Tamo nije bio ni približno osjećaj kao ovdje, tako da ja zapravoo smatram prvom i jedinom najvećom premijerom. Ja nisam odavde, ali moje kolege glumci jesu, ali toliko mi je bilo dirljivo i toliko su me ljepo prihvatili da sam se osjećala kao da sam doma. Ivan je izvanredan reditelj i ja sam od prvog trena od kad sam pročitala scenario potpuno sam odvalila. Odmah sam znala da ćemo se razumjeti i od prve probe cjeli proces je tako nekako lagano tekao, jer je on zaista toliko nježan, empatičan, inteligentan reditelj da svaki glumac bi ga poželio. Malo je bilo teško da prilagodim akcenat, uvjek je to teško, ali nekako smo Ivan i ja puno o tome pričali i on je osjetio da sam ja kao Dalmatinka puno bliža ovome mentalietetu nego neko iz unutrašnjosti, kao što, recimo, mi, Dalmatinci više sličimo vama nego Zagrepčanima i jako sam dobro razumjela ljude ovdje i mentalitet.

Dragana Dabović, kuma na svadbi kaće da joj srce lupa od kada je ušla u Dvoranu „Park“.

Film Živi i zdravi

„Ja sam znala da će ovo publika da primi ovako kako je primila i moj utisak je da svi treba da vide jedan ovakav film, a posebno novskoj publici. Jedan film ovakav treba našoj kinematografiji. Ovo je jedna značajna poruka za razumjevanje ovdašnjeg mentaliteta. Ovo je univerzalna priča ispričana na naš način. Ovo je univerzalnija priča od prvog Ivanovog filma „Igla ispod praga“.

Večeras je prava premijera filma „Živi i zdravi u Podgorici i on počinje bioskopski život. Za 6. februar zakazana je premijera u Beogradu

Najčitanije