15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodna saradnja crnogorskih karnevala – Delegacija FECC Crna Gora u Bugarskoj

Delegacija FECC Crna Gora na prijemu gradonačelnika Pernika

Na poziv gradonačelnika Pernika Stanislava Vladimirova delegacija FECC Crne Gore na čelu sa predsjednicom Marijom Pjerotić učestvovala je na jubilarnom 30. Međunarodnom Karnevalu “Surva” u Perniku u Bugarskoj, koji se održao 26.-28. januara.

Surva predstavlja jednu od najznačajnih kulturnih manifestacija u Bugarskoj na nacionalnom nivou, a od 2016. godine predstavlja nematerijalno kulturno dobro pod UNESCO zaštitom. Na karnevalu učestvuje preko 12 hiljada učesnika iz cijele Bugarske, kao i gostujuće grupe iz 20 zemalja.

Posjeta je naročito značajna radi ostvarivanja međunarodne saradnje crnogorskih karnevala sa bugarskim, zahvaljujući članstvu u Federaciji evropskih karnevalskih gradova. Već ove godine očekuje se učešće bugarskih karnevalskih grupa na međunarodnim karnevalima u Herceg Novom, Budvi i Tivtu.

Delegaciju su još činili Ivan Peulić, potpredsjednik FECC Crne Gore, i Goran Božović, sekretar FECC Crne Gore i direktor Centra za kulturuTivat, dok je budvanska karnevalska grupa Feštađuni predstavljala Crnu Goru u međunarodnoj karnevalskoj povorci.

U Perniku će ove godine u maju biti održana 44. godišnja FECC konvencija na kojoj će se birati novo rukovodstvo organizacije na internacionalnom nivou.

Najčitanije