24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmska muzika napunila glavni gradski trg u Budvi – slavio se Dan državnosti i jubilej TO Budva

Trg ispred Starog grada sinoć je odisao emocijom, nostalgijom, pobjedom i herojstvom, a sve zbog filmske muzike uz koju je veliki broj posjetilaca proslavljao 13. jul – Dan državnosti Crne Gore. Slavio se i jubilej – 20 godina rada i postojanja Turističke organizacije Budva, što je bio i razlog da svojim sugrađanima i turistima daruje veče za pamćenje.

„Vodimo vas u jednu filmsku avanturu, u izvođenju revijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Sigurna sam da će Bojana Stamenov, Marijana Šovran, Dado Topić, Matija Canata i Siniša Radan uspjeti da probude odavno zakopane emocije koje su u svima nama, te da će nas vratiti u mladost i neke lijepe trenutke”, istakla je, uoči koncerta, predstavnica TO Budva Ljubica Pribilović.

Tako je i bilo. Pun gradski trg uživao je uz svjetsku i jugoslovensku filmsku muziku koju je sinoć u Budvu doveo novosadski orkestar Big bend. Numera iz filma „Ratovi zvijezda” koja već 50 godina slavi hrabrost, nadu i avanturu, otvorila je filmsko veče. Uslijedila je kompozicija iz italijanskog filma „Život je lijep” – o žrtvovanju u najtežim vremenima tokom Drugog svjetskog rata. Zatim se publika podsjetila i koliko su Jugosloveni doprinijeli borbi protiv fašizma i to kroz muziku iz filma „Valter brani Sarajevo”. Dirigent Fedor Vrtačnik ponosan je što je u ovaj projekat ušao sa TO Budva.

Budva Dan državnosti – foto Mediabiro

 „Ovo je nastavak jedne divne saradnje sa TO i Opštinom Budva. Na sceni imamo fantastične muzičare novosadskog Big benda i gudački orkestar opere pozorišta iz Novog Sada. Fantastičan i dinamičan program domaće muzike. Šta je film bez muzike? Filmska muzika u Jugoslaviji ostavila je trag kao jedan trend, koji se izvodi i kod nas i u svijetu”, istakao je Vrtačnik.

Program je vodila jedna od omiljenih glumica u regionu Sloboda Mićalović. Koncertu je dala posebnu čar i magiju. Filmska muzika je najveća podrška glumcu, kaže Mićalović. A sinoć, inspiracija je bila u budućnosti bez rata, istakla je Mićalović.

„Sve ono što ne možemo da prenesemo kako treba ili nam je potrebna pomoć, muzika je ta koja nas podrži. I muzika i gluma su usko povezane i na pozorištu i na filmu. Filmska muzika je nešto što zauvijek ostaje kada je numera dobra. Ostaje kao nešto što ti vraća sjećanja, emocije na dobre filmove, likove. I mi glumci doživljavamo da naši likovi doživljavaju besmrtnost. I kada nijesmo ovdje, kroz muziku možemo da vratimo sva ta sjećanja”, poručila je Mićalović.

Jedno od lijepih sjećanja donijela je muzika iz čuvenog jugoslovenskog filma „Balkan ekspres”. Bojana Stamenov, džez i soul umjetnica, pjevala je čuvene hitove iz filma. Naglašava da je u ovim vremenima važno promovisati kulturu.

„Meni je jako drago što Crna Gora svoj današnji dan, pogotovo u Budvi, obilježava na ovaj način. Nijesmo ni svjesni koliko znamo dobre muzike. Go, Budva! Svaka čast za ovaj koncert. Srećan praznik”, poručila je Stamenov.

Budva Dan državnosti – foto Mediabiro

Publiku je oduševila i operska diva Marijana Šovran. Ističe da je sinoćnji koncert uspio da vrati posjetioce u vrijeme kada su hitovi, poput “Over the rainbow” iz Čarobljaka iz Oza, postali popularni. Zahvaljuje TO Budva što je uvidjela značaj toga.

„Posebno sam srećna što ću sa TO Budva da proslavim 20 godina njihovog postojanja, jer 20 godina i veoma uspješno sarađujem sa njima. Saradnja sa TO Budva je zaista fenomenalna. Veliki su profesionalci. Vrlo su gostoljubivi, što je važno za turizam”, rekla je Šovran i dodala da je sinoćni koncert učinio veliku stvar za Crnu Goru, posebno za Budvu.

 Uslijedili su i hitovi EX YU muzike poput Devojko mala, Flojd, Odlazim, a volim te. Uvertira u filmsko veče bio je orkestar Gradska muzika Budva. Nizale su se starogradske melodije, ali i popularni hitovi koji su učinili da već u 21 sat glavni trg bude pun.

Elena Vukčević, članica je orkestra već osam godina. Za Mediabiro kaže da je ponosna što je sinoć bila dio proslave Dana državnosti i jubileja TO Budva.

„Na koncertu smo imali zabavne i ritmične pjesme kao što su rok, pop i latino. Nadam se da turisti vole našu gradsku muziku, a vidi se i da im se sviđamo. Gradska muzika Budva ima veliki značaj za našu zajednicu, za naš grad, zato što smo mi porodica koja traje jako dugo. Gradska muzika je i zajednica koju svi treba da dožive barem jednom u svom životu. Mi sviramo za svakog. Repertoar nam je takav da ima dosta žanrova i da svako može da se pronađe, navela je Vukčević.

U TO Budva ističu da su od svog osnivanja 2004. godine fokusirani na kulturu i manifestacioni turizam u gradu, čemu je sinoć i svjedočio pun trg ispred Starog grada.

„Možemo reći da smo za sve ove godine, zahvaljujući vizionarskom timu, uspjeli da se izdignemo na jedan zavidan nivo, prateći svjetske trendove. Tako je i ovog puta. U tom stilu proslavljamo Dan državnosti, a ujedno i jubilej TO Budva”, zaključila je predstavnica TO Ljubica Pribilović.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije