19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmu “Oaza” nagrada Velika zlatna mimoza

Zatvaranje i dodjela nagrada na Festivalu u Herceg Novom

U Herceg Novom sinoć je završen 34. Filmski Festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival a nagradu (Grand prix) – Velika zlatna mimoza osvojio je film “Oaza” reditelja i scenariste Ivana Ikića.

To je odlučio žiri u čijem su sastavu: Tanja Bošković (predsjednica), Petar Božović, Sali Saliji, Andamion Murataj i Ivan Salatić (članovi).

Oni su kazali da film “Oaza” na hrabar i filmski inovativan način otvara jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva.

“Oaza je film koji nas je duboko dodirnuo vodeći nas kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kome se oni bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni”.

Filmu je pripala novoustanovljena nagrada – plaketa Zoran Živković.

Zatvaranje i dodjela nagrada na Festivalu u Herceg Novom

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je rumunskom reditelju Radu Judeu za film “Baksuzni kres ili luda pornografija”. Priznanje je, po mišljenju stručnog žirija, dodijeljeno zbog bogatstva filmskog jezika u rješavanju odvažne, ali relevantne teme, istraživanjem neudobnih teritorija sa prepoznatljivom autorskom rukom, dajući snažnu izjavu za današnje društvo.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Yilki Gashi za ulogu Fahrije u filmu “Košnica”, za “izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera, koji prevazilazi sve barijere traumiziranog i konzervativnog društva, u priči koja istinito oslikava sudbinu žena u posljeratnom periodu”.

Erđanu Kesalu je za ulogu doktora Kemala u filmu “Potencijalni kandidat” pripala Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu.

Direkcija 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival i Centar film Beograd dodijelili su nagradu “Milan Žmukić”, za poseban doprinos afirmaciji festivala, filmu “Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskog izrazu dodijeljena je direktoru fotografije Savu Jovanoviću, “zbog osobenog filmskog izraza primijenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu”.

Žiri studentske takmičarske selekcije festivala, u sastavu Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak, dodijelio je “Zlatnu mimozu” za najbolji studentski film ostvarenju “Velika dostignuća”, u režiji Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Specijalno priznanje žirija pripalo je filmovima “Tišina”, u režiji Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.I.Caragiale” u Bukureštu; i filmu “Pas i vetar” u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Večerašnji program uveličao je nastup Gradske muzike i mažoretki Herceg Novi a vodila ga je glumica Dubravka Drakić.

Nakon dodjele nagrada uslijedila je projekcija filma Anet Leosa Karaksa koji je premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Kanu gdje je dobio i nagradu za režiju.

Producent filma “Oaza” Milan Stojanović kazao je da je ovo bio jedan od rijetkih festivala gdje su mogli da putuju sa glumcima.

„Publika nas je super primila, veče je bilo dirljivo tako da odlazimo punog srca. Činjenica da sad film dobija publicitet nam čini posebno zadovoljstvo i daje nam utisak da smo uspjeli“, kazao je on.

Glavna ambicija im je, kako kaže, da bace svjetlost na ljude koji nijesu u centru pažnje, oni su od rođenja skrajnuti u domovima koji su daleko od očiju javnosti i ovaj film služi da te ljude stavi u prvi plan.

Rad sa ovim glumcima je, ističe, bio još lakši i ljepši nego rad sa profesionalnih glumcima.

Kaže da je film „Oaza“ jedan od njihovih najboljih ostvarenja i vjeruje da će živjeti još dugo.

Izvršna direktorica filmskog Gordana Porobić Krcunović večeras je kazala da je početak bio nespretan te da su napravili jednu grešku.

“Za neke je ta greška bila neoprostiva a mi smo je iskoristili da pokažemo da je fukncija umjetnosti i kulture da pruža otpor politizaciji, da mijenja svijet i da umjetnost pobjeđuje”, kazala je ona.

Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji Festivala.

Najčitanije