8 C
Kotor

Slušaj online radio

Fimski radnici iz Italije, Albanije i Regiona u Kotoru

Filmski centara CG

Filmski centar u okviru CRECE projekta organizuje trodnevni događaj koji je okupio, pored crnogorskih stručnjaka i producenata iz oblasti kinematografije, i mlade producente, predstavnike filmskih festivala, vizuelne umjetnike, distributere, kreativne industrije, nove medije iz dvije italijanske regije Pulja i Moliza kao i učesnike iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

 „Vrlo sam ponosna ispred Filmskog centra Crne Gore što smo u prilici da sve ove ljude okupimo na jednom mjestu u okviru radionica koje se održavaju dva dana i na kojima će mladi producenti imati priliku da se upoznaju i predstave svoje projekte i da svi zajedno rade na jačanju međugranične saradnje“, kazala je Aleksandra Božović direktorica Filmskog centra Crne Gore.

Silvia Staffa zamjenica ambasadorke Italije u Crnoj Gori istakla je da joj je drago što na ovaj način u Kotoru mogu da podrže zajedničku inicijativu prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore.

“Italija se uvijek trudila da bude aktivna na polju kulture i da je promoviše što i radimo u Crnoj Gori već duži niz godina. Ovaj projekat je veoma dobar jer promoviše film ali i ljepote naših država ali radi i na uspostavljanju čvršćih odnosa među našim zemljama”, istakla je Staffa.

Filmski centar CG

Igor Rakčević iz ministarstva kulture i medija podsjetio je da prekogranični projekti predstavljaju oblik saradnje i mehanizme Evropske unije koji jako pomažu uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa ali i dijeljenju i širenju kulture.

„Posebno je zadovoljstvo što se radionice odvijaju u Kotoru, gradu koji je uvijek u svojoj istoriji bio kapija kultura. Siguran sam da će učesnici imati ugodan i koristan boravak i da će se iskoristiti prilika da se kulture triju država prožmu još jedanput“ rekao je Rakčević.

Fokus tokom B2B sastanka će biti na širenju mreže filmskih glumaca i razvijanju bližih veza među onima iz različitih regiona. Nova MSP koja se bave filmskom industrijom dobiće priliku da se pridruže već postojećim mrežama i uključe u sve inicijative pokrenute iz CIRCE projekta.

CIRCE PLUS je nastao kapitalizacijom CIRCE-a, koji je među projektima Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora na vrhu rang liste postupka kapitalizacije, koji je pokrenut u februaru 2022.

Projekat je počeo u novembru 2022, a završava u aprilu 2023, i uključuje Apulia Film Commission Foundation kao nosioca projekta, Albanski nacionalni centar kinematografije, Filmski centar Crne Gore i region Molize kao partnere.

Najčitanije