16 C
Kotor

Slušaj online radio

Finansijska policija Crne Gore stvara se uz podršku Guardia di Finanza

Guardia di Finanza

Crnogorska Vlada će uz podršku italijanske Guardia di Finanza raditi na stvaranju Finansijske policije, a prvi koraci saradnje dogovoreni su na sastanku premijera Milojka Spajića i predstavnika poznate italijanske institucije, koju je predvodio general Vito Đordano.

Tokom sastanka je saopšteno da Vlada ima vrlo ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala, a na tom putu je neophodna podrška najboljih, što Guardia di Finanza sigurno jeste.

„Želimo da učimo, a vi ste pravi primjer borbe protiv brojnih vidova kriminala. Hoćemo da prekinemo sve loše prakse i kreiramo novu Crnu Goru koja će imati nultu toleranciju prema finansijskim malverzacijama. Cilj je da preslikamo vaš način rada i prilagodimo ga našem sistemu”, kazao je Spajić.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, bilo riječi o važnosti koju Guardia di Finanza ima u borbi protiv kriminala u Italiji. Konstatovano je da postoji prostor za saradnju i kroz obuku kadra, s obzirom na to da ta italijanska posebna policija ima školu za specijalizaciju u oblasti borbe protiv finansijskih malverzacija.

Na sastanku je dogovoreno da se prvo napravi analiza trenutnog stanja, nakon čega bi se moglo raditi na pripremi legislative za otvaranje posebne agencije.

Spajić je kazao da sada ima više različitih institucija u okviru kojih postoje odjeljenja za praćenje sumnjivih radnji u ovoj oblasti.

“Smatramo da bi jedna Finansijska policija mogla znatno lakše da se bori sa korupcijom na najvišem nivou, ali i mafijom. Ne želimo prljav novac, već da privučemo prave i kredibilne investitore, a to ćemo uraditi kroz jačanje vladavine prava“, poručio je Spajić.

Kao dobar uvod istaknut je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je usvojen u decembru.

“Za pravu primjenu dobrih zakonskih rješenja neophodno je raditi na jačanju kadra i institucija, zato je Spajić istakao da će Vlada dati punu podršku kreiranju organa, koji bi uz pomoć Guardia di Finanze ispunio očekivanja cjelokupne javnosti kada je u pitanju borba protiv kriminala”, navodi se u saopštenju.

Đordano je rekao da je sastanak pružio jasne smjernice i da je cilj Vlade vrlo ambiciozan, te da ga neće biti lako dostići, ali da će Guardia di Finanza biti podrška na tom putu.

Izvor:MINA

Najčitanije