35 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan memorandum o saradnji: Počinje dugoočekivani projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić potpisali su danas memorandum o saradnji na realizaciji projekta „SA CREATIVITY” koji predviđa kompletnu revitalizaciju tvrđave Španjola do 2027. godine i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra.

Riječ je o Interreg IPA programu Južni Jadran 2021-2027, u kojem je nosilac Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija CG, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.

Projekat revitalizacije tvrđave Španjola

Cilj projekta je zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju. Nakon rekonstrukcije u postojećim gabaritima, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika, kreativnih preduzetnika, razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva. Objekat će imati opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu – ljetnju pozornicu.

Potpisivanje memoranduma je prvi korak u realizaciji projekta, kazala je ministarka Vujović, a definisani su i naredni koraci kako bi jedna od najljepših tvrđava bila revitalizovana i pretvorena u kulturni hab.

Projekat revitalizacije tvrđave Španjola

„Paralelno sa arheološkim istraživanjima, uklanjanjem prostora „hangara“, uređivanjem bedema, u Ministarstvu kulture i medija obavljaćemo neophodne administrativne procedure, fazirati projekat i raspisati tender za prvu fazu. Imamo Glavni projekat, predmjer i predračun iz 2021. godine koji će biti revidovan. Osim oko 1,6 miliona eura, koliko će iz IPA biti dodijeljeno projektu, iz budžeta Ministarstva je u ovu svrhu opredijeljeno 600 000 eura“, kazala je ministarka Vujović.

Ministarka je istakla da spremnosti ima te da su svi svjesni koliki je značaj Španjole za Herceg Novi i Crnu Goru.

„Ovo je jedan od prvih projekata revalorizacije i sanacije fortifikacionih objekata kako bi bili stavljeni u funkciju kreativnih industrija, kulturnog turizma i slično. Ono što bi trebalo da se desi do decembra 2027. godine to je kompletna rekonstrukcija Španjole koja će zaista postati kulturni, kreativni hab sa mjestima za smještaj umjetnika, pozornicama, ateljeima i da uporedo sa infrastrukturnom već razmišljamo sa Opštinom Herceg Novi kako da 365 dana u godini živi jedna od najljepših, a svakako tvrđava sa najljepšim pogledom“, zaključuje ministarka Vujović.

Herceg Novi je dugi niz godina čekao početak projekta revitalizacije tvrđave Španjola, jednog od najznačajnijih kada su u pitanju kulturno istorijski spomenici u našem gradu, kazao je predsjednik Katić i izrazio zahvalnost posjetom ministarke i njenih saradnika.

Projekat revitalizacije tvrđave Španjola

„Raduje me što smo potpisali sporazum kako će se i na koji način finansirati revitalizacija tvrđave po projektu koji je urađen u prethodnom periodu. Danas su definisani koraci kako će se zajednički raditi na tome. Očekujemo da radovi počnu već od jeseni. Ovo je veliki dan za Herceg Novi jer ulazimo u projekat koji se dugo godina očekivao. Zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija i svim ljudima koji su iznijeli ovaj projekat na kojem ćemo zajednički raditi kako bi do 2027. godine imali u potpunosti revitalizovanu tvrđavu Španjola koja je jedan od najznačajnijih kulturnih objekata u Herceg Novom“, kazao je predsjednik Katić.

Tvrđava Španjola

Tokom radne posjete bilo je riječi o zajedničkoj saradnji na brojnim hercegnovskim festivalima sa naglaskom na Filmski festival koji će ove godine biti značajno unaprijeđen, ali i mogućnostima podrške različitim kulturnim projektima koje organizuju ustanove ili pojedinci.

Upriličen je i obilazak tvrđave Španjola nakon sastanka kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine HN Ivan Otović, direktorica JUK Herceg fest Tatjana Ateljević, direktorica Direktorata za kulturnu baštinu, Dobrila Vlahović, saradnik za kapitalne projekte Miloš Janković i savjetnica Milena Ražnatović.

Najčitanije