9 C
Kotor

Slušaj online radio

‘Flota mira‘, najveći humanitarno-jedriličarski projekt za djecu, okupio čak 95 posada

Mirno More – MARINA KAŠTELA/FCB

Protekle subote iz različitih dalmatinskih marina, na jedrenje, krenuli su sudionici projekta “Flota mira – mirno more”. Okupit će se narednih dana u Marini Kaštela kako bi kroz aktivnosti i radionice stekli nova prijateljstva preko socijalnih granica.

“Flota mira – mirno” more najveći je humanitarno-jedriličarski projekt za djecu. Ovaj međunarodni, najveći europski socijalno-pedagoški projekt odvija se već 28. godinu u Hrvatskoj. U njemu oko 1000 sudionika, od čega 800 korisnika i 200 volontera jedri našom obalom i otocima pod zastavom mira.

Projekt okuplja djecu iz različitih zemalja, s različitim društvenim pozadinama, koje često uključuju invaliditete, boleste i teške životne okolnosti. Kroz tjedan jedrenja i druženja na moru, cilj je projekta pružiti korisnicima ugodne i opuštene dane, u kojima će sklapati prijateljstva, učiti o prevladavanju predrasuda te izgradnji tolerancije i mira.

Među 95 posada tu su i 4 organizirane iz Kaštela u sklopu udruge “Mirno more” Marina Kaštela, a čine ih djeca iz Doma za djecu Maestral, korisnici Centra za rehabilitaciju Mir Rudine, korisnici Zavoda za osobe s mentalnim invaliditetom iz Fojnice u Bosni i Hercegovini, te ove godine prvi puta, osobe s Down sindromom, članovi udruge Sindrom Down 21.

Inače, Marina Kaštela 10. godinu domaćin je “Flote mira – Mirno more” kojoj je krovni organizator austrijska neprofitna organizacija “Mirno more”.

Na jedrilicama charter tvrtke Bav-Adria Yachting i ove godine plove djeca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  U četvratak svi sudionici isplovljavaju iz Marine u svoja odredišta.

Najčitanije