16 C
Kotor

Slušaj online radio

Fontana u parku bivšeg hotela Boka: Tužno podsjećanje na botanički vrt Jadrana

Fontana -ribnjak u parku bivšeg hotela Boka u centru Herceg Novog nekada je bila prepoznatljiviji dio hotelskog kompleksa, a danas tek tužno podsjećanje na luksuzni objekat i “botanički vrt Jadrana” kako su zvali park.

Fontana je izgrađena početkom 20 vijeka kada je formiran park oko hotela Boka koji je počeo da radi 1913 godine.  U fontani je statua boginje lova Diane, rad  vajara Petra Palavičinija (Petar Pallavicini); Korčula 1887 — Dubrovnik1958). Palavičini je klesarski zanat učio na Korčuli, a vajarstvo na Vajarsko-kamenorezačkoj školi u Horžicama (Češka). Studirao na Likovnoj akademiji u Pragu ,a apsolvirao je vajarstvo u Beču. Od 1921. godine živi u Beogradu, a  njegova kuća je bila  stjecište intelektualnih i umjetničkih krugova Beograda. Bio je profesor na Umetničkoj školi u Beogradu od 1924. do 1937. godine. Jedan je od osnivača Umetničke grupe Oblik. U ranoj fazi bio je pod uticajem nacionalnog romantizma Ivana Meštrovića. Oko 1922. nastaje njegov prepoznatljivi izraz koji spada u najoriginalnije i najmodernije u jugoslovenskom vajarstvu između dva svjetska rata koji je sam Palavičini nazvao „spiritualizovani kubizam”.

„Ja sam se trudio da povežem moderna shvatanja sa domaćom dalmatinskom tradicijom – uopće volio sam ranu renesansu i gotiku“, kazao je svojevremeno vajar.

Palavičinijeva dela su, između ostalih portret Rastka Petrovića, 1922, Gotska statueta, 1926, Don Kihot, 1927, Djevojka sa zdjelom, 1932, Djevojka koja se češlja, 1933, Proljeće (Prvi cvijet), 1939, Za plavom pticom, 1939.

Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u Jugoslaviji (Split, Osijek, Zagreb, Ljubljana, Beograd, Novi Sad) i Evropi (Barselona, Sofija, Plovdiv, Prag, London, Pariz, Rim, Moskva, Lenjingrad, Bratislava, Varšava, Krakov, Budimpešta).

Fontana nekada – HN

Hotel Boka u čijem je parku fontana u  svoje vrijeme bio je među najluksuznijim na Jadranu o čemu svjedoče i tadašnji gosti. Jednog ljeta u njemu je odsjela i bivša jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević koja se odmarala u Herceg Novom.

Hotel je imao 43 sobe, “centralni ogrijev i vrući kupelj”i na Sajmu turizma u Parizu 1932 godine osvojio je zlatnu medalju za “komfor i uslugu”.

Park  hotela  sa stablima palmi, cikasa, kakaovca, glicinije, narandžama, košćelom, biber drvom, sa urednim stazama, klupama, ribnjakom, baštovanima, koji su svakodnevno brinuli o vrijednim zasadima, bio je najljepši park s obe strane Jadrana.

Poznati hrvatski prirodoslovac i profesor Zagrebačkog sveučilišta Vale Vouk 1936. godine je posjetio Herceg Novi I za park hotela “Boka”,kazao da je  “Botanički vrt Jadrana”. U njemu bilo  blizu 200 biljnih vrsta sa svih kontinenata, koje su donosili mahom pomorci sa dalekih putovanja.

Hotel Boka sa parkom nacionalizovan je 1967. godine i upisan kao društvena svojina kojom upravlja i koju koristi Opština Herceg Novi.Opština je 1977. godine ovu imovinu ustupila HTP Boka uz uslov da umjesto plaćanja nadoknade modernizuje objekat.

Fontana – HN

Hotel Boka stradao je u zemljotresu 1979. godine, nešto kasnije zgrada je srušena i od tada počinje i propadanje i parka.

Vektra Boka koja je kupila većinski paket akcija HTP Boka postala je vlasnik parka. Međutim nasljednici porodice srpskog biznismena Nikole Stankovića koji je 1940 godine kupio hotel sa parkom,  traže povraćaj imovine.  U korist nasljednika Stankovića donesena je prvostepena sudska presuda , a sada je u toku razmatranje podnijetih žalbi.

Park je ( još uvijek) u vlasništvu Vektra Boke, ali o njemu brine Opština u saradnji sa opštinskim komunalnim preduzećima.

/S.Kosić/

Najčitanije