5 C
Kotor

Slušaj online radio

Fotografska ostavština Pave Urbana donirana zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Fotografska ostavština Pave Urbana foto HINA

Fotografska ostavština umjetnika, fotografa i fotoreportera Pave Urbana, koja broji oko 9500 negativa i dijapozitiva u boji, nastalih od početka autorovog bavljenja fotografijom pa do posljednjih fotografija stradanja Dubrovnika, darovana je zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Na svečanosti u Kneževoj palači u Zadru, ugovor o darovanju u četvrtak navečer potpisali su ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslav Gašparović i Mirjana Urban, majka Pave Urbana.

Ravnatelj Gašparović zahvalio se na vrijednoj donaciji antologijskog fotografskog materijala koji će ovom gestom ostati trajno živ i dostupan brojim generacijama, danas i u budućnosti.

Dodao je kako će donacija fotografske ostavštine Pave Urbana, koja će biti uvrštena u Zbirku novije fotografije MUO, biti vrijedan doprinos fundusu Muzeja.

“Pred nama je velik posao sređivanja cijele ostavštine, sistematiziranje, digitalizacija, a kada se sve to napravi, bit će prezentirano na najbolji mogući način, a u planu je i velika monografija o radu tada mladog umjetnika fotografa i fotoreportera”, najavio je Gašparović.

Kustosica Zbirke novije fotografije MUO Iva Prosoli naglasila je kako je iznimno važno da radovi ovakvog kulturološkog i umjetničkog značenja nađu svoje mjesto u muzejskoj instituciji kako bi mogli biti trajno sačuvani i dostupni javnosti.

“Dobiti uvid o cjeloviti opis jednog autora, čak i kad je on nastajao u ovako kratkom razdoblju kao što je to slučaj s Pavom Urbanom, velika je privilegija. Puno znači za razumijevanje umjetnika, njegova razvoja, načina promišljanja stvarnosti i medija te u konačnici omogućuje pravilno čitanje i valorizaciju umjetnika u širem kontekstu”, istaknula je.

Donirane snimke prikazuju život na ulicama i dubrovačku svakodnevicu, kulturna događanja, umjetnički život grada, izložbe, kazališne predstave i koncerte, autorov privatni život, prijatelje, a na kraju pripreme za rat, ratnu stvarnost i razaranja.

U suorganizaciji Narodnog muzeja Zadar i Umjetničke galerije Dubrovnik, otvorena je i izložba “Pavo Urban (1968. – 1991.) – Prizori tame/Scenes of Darkness”, koja je održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika.

Na istoimenoj izložbi u Zadru predstavljeno je sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

Među njima je zastupljeno i dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu.

Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik, a moći će se razgledati do 30. septembra u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru.

Izvor:Hina

Najčitanije