27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska premijerka podnijela ostavku

Francuska

Francuska premijerka Elisabeth Borne podnijela je ostavku u ponedjeljak dok predsjednik Emmanuel Macron nastoji dati novi zamah svom drugom mandatu uoči izbora za Europski parlament i Olimpijskih igara u Parizu ovog ljeta.

Macron nije odmah imenovao njezinog nasljednika.

Promjena na premijerskom položaju uslijedit će nakon godine koju je obilježila u Francuskoj politička kriza izazvana spornim reformama mirovinskog sustava i imigracijskih zakona.

Također dolazi samo pet mjeseci prije izbora za Europski parlament, a očekuje se da će euroskeptici ostvariti rekordne dobitke uslijed široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta životnih troškova i neuspjeha europskih vlada da obuzdaju migracijske tokove.

U Francuskoj istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Macronova stranka zaostaje za lidericom krajnje desnice Marine Le Pen za nekih osam do deset postotnih bodova uoči izbora u lipnju.

Od tijesnog usvajanja oštrijih pravila za imigraciju spekulira se o rekonstrukciji vlade. Glasanje o imigracijskom zakonu ukazalo je na duboke pukotine unutar Macronove centrističke većine.

Sam Macron obećao je novu političku inicijativu.

Među onima koji se navode kao potencijalni novi premijeri su 34-godišnji ministar obrazovanja Gabriel Attal i 37-godišnji ministar obrane Sebastien Lecornu. Obojica bi bili najmlađi premijeri u francuskoj povijesti.

Stručnjaci su također spominjali ministra financija Bruna Le Mairea i bivšeg ministra poljoprivrede Juliena Denormandiea kao moguće opcije.

Promjena na mjestu premijera neće nužno dovesti do promjene političke orijentacije vlade, već će signalizirati želju da se krene dalje od mirovinskih i imigracijskih reformi uz stavljanje u fokus novih prioriteta, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Karijerna birokratkinja, koje je bila dužnosnica brojnih ministara Socijalističke partije prije nego što se pridružila Macronovoj vladi, Borne (62) je bila premijerka od svibnja 2022.

Borne je tek druga žena na premijerskoj funkciji u Francuskoj.

Rekonstrukcija će vjerojatno intenzivirati utrku u Macronovom taboru za njegovog nasljednika na sljedećim predsjedničkim izborima 2027.

Bivši premijer Edouard Philippe, ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin i Le Maire najistaknutiji su potencijalni kandidati.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije