3 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska: Rekordna zapljena kokaina iz Čilea

Kokain

Francuski carinici su u petak u Marselju, na jugu, zaplijenili rekordnu količinu, 514 kg, kokaina na brodu koji je doplovio iz Čilea, saopštila je vlada u srijedu.

– Ovo je najveća zapljena kokaina u luci dosad, navodi se u saopštenju ministarstva financija.

– U zadnjoj većoj operaciji 2020. zaplijenjen je 291 kg kokaina, dodala je za AFP područna carinska uprava u Marseilleu.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina procjenjuje se na 17 miliona eura, a na crnom tržištu 36 miliona, navode carina i ministarstvo.

U petak su carinici nasumičnim odabirom kontejnera koje su pregledali rendgenskim zrakama, u kontejneru s parketom pronašli nekoliko športskih vreća u kojima je bila skrivena droga.

Kada su ih otvorili, našli su gotovo 450 paketića kokaina.

– Ova tehnika koja se sastoji u ukrcaju narkotika s legalnim teretom, poznata kao ‘rip-off’, posebno je omiljena među kriminalnim organizacijama, ističe se u priopćenju.

– Droga se u posljednji trenutak unosi na brod bez znanja njegova vlasnika, a pomagači je brzo preuzimaju, rekao jeJean-Baptiste Guy iz carinske službe.

Godine 2021. francuski carinici su zaplijenili 18 tona kokaina na državnom teritoriju, što je za 106 posto više u odnosu na 2020.

Izvor:Hina

Najčitanije