14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Katolici i pravoslavci zajedno u susret Tripundanu

Katedrala Svetog Tripuna – kađenje moći 2022. – foto Boka News

Dan uoči proslave Svetog Tripuna 3. februara zaštinika Kotorske biskupije i grada Kotora, večeras je u katedrali služena svečana Večernja – Kađenje moći, Svetog Tripuna po obredniku iz XVI. stoljeća.

Posebnost Večernje predstavlja kađenje svetih moći koje se obavlja za vrijeme pjevanja života Svetog Tripuna iz kotorskog Legendarija.

Kađenje obavljaju visećim kadionicama šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, dok Bokeljska Mornarica pored relikvija čuva počasnu stražu.

Ovaj obred predstavlja ekumenizam u praksi i obnovljen je 2000. godine, te predstavlja primjer poštovanja i iskazivanja časti Svecu, nepodijeljene crkve, kojeg podjednako slavi Istok i Zapad.

Katedrala Svetog Tripuna – kađenje moći 2022. – foto Radio Kotor

Nekada su moći kadili samo plemići, sa razvojem građanskog društva šest plemića i šest građana da bi u devetnaestom stoljeću moći Svetog Tripuna kadili šest katolika i šest pravoslavaca.

Katedrala Svetog Tripuna – kađenje moći 2022.-foto Boka News

Proslava blagdana Svetog Tripuna je u četvrtak 3. februra svetim misama u 10 i 18 sati.

Vanjska proslava biti će u nedjelju, 6. februara koja će započeti dočekom podružnicama Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9,30 sati, kolo Svetog Tripuna plesat će se ispred katedrale u 10 sati, a u 10.30 započet će svečana pontifikalna euharistija koju će predslaviti mons. dr Tomo Vukšić nadbiskup vrbosanski koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Karike 2016.
Sveti Tripun – foto Boka News

Svetac nepodijeljene crkve

Sveti Tripun rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija). poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

/M.M/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Izvor:M.M.

Najčitanije