21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuske kompanije i dalje zainteresovane za koncesiju nad aerodromima

Aerodrorm-Tivat
Aerodrom-Tivat
Francuske kompanije su i dalje zainteresovane za učešće u razvoju crnogorskih aerodroma, saopštio je u francuski ambasador u Crnoj Gori, Kristijan Timonije (Christian Thimonier).
– U 2019. godini bilo je skoro 100 hiljada francuskih turista u Crnoj Gori. Sigurni smo da postoji turistički kapacitet i uvjereni smo da možemo da doprinesemo njegovom razvoju posredstvom pitanja od krucijalnog značaja, kao što je pitanje vazdušnog saobraćaja – kazao je Timonije Danu.
On je kazao da će bezbjednost i dugoročno partnerstvo uvijek biti na prvom mjestu u poslovanju francuskih kompanija.
– Vazdušni saobraćaj je, naime, centralna aktivnost grupe Aeroport De Pari (ADP) i njeno učešće bi bilo na duži vremenski period. Ova kompanija raspolaže visokim znanjem i iskustvom, kao i mrežom na evropskom i svjetskom nivou sa kojom bi se mogla povezati i Crna Gora, a sve u cilju održivog i profitabilnog turizma – objasnio je Timonije.
Prema njegovim riječima, povezanost sa aerodromom Roissy Charles de Gaulle i pariskim aerodromima bi, naravno, bila dragocjena prednost i u kontekstu evropskih integracija.
– Ovo pitanje ostaje otvoreno, a naša namjera da u njemu učestvujemo se podrazumijeva – poručio je Thimonier.
ADP je zajedno sa TAV-om jedan od ponuđača koji su i dalje u igri za koncesiju na aerodromima u Podgorici i Tivtu.
– Pandemija je lani zaustavila taj proces, ali će se ovog mjeseca aktivnosti u vezi sa koncesijom nastaviti – dodao je Timonije.
On je, govoreći o privrednoj razmjeni dvije zemlje, kazao da postoji veliki potencijal za razvijanje ekonomskih odnosa sada kada i Crna Gora i Francuska rade na brzom ekonomskom oporavku nakon epidemije kovida.
Aerodrom Tivat
– Brojni francuski turisti, ali i francuski investitori, ponovo su se okrenuli ka Crnoj Gori. Predmet njihovog interesovanja su životna sredina i obnovljivi izvori energije – rekao je Thimonier.
On je naveo da ugovor o remedijaciji tla koji je potpisan sa kompanijom Valgo za područje Bijele nagovještava ono što bi moglo biti njihova buduća dugoročna saradnja za zdravu i privlačnu Crnu Goru. Postoje interesantne perspektive u pogledu tretiranja čvrstog industrijskog otpada u većem broju opština ili izgradnje “ekoloških zona”.
– U oblasti tretiranja otpadnih voda učešće francuskih preduzeća u projektima koji su od velikog značaja za zemlju bi moglo biti veoma dragocjeno – dodao je Thimonier.
Izvor:Mina

Najčitanije