19 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuzi uklanjaju grit iz Bijele za 18 miliona eura

Bijela Brodogradilište – foto Boka News

Uklanjanje grita iz Bijele trebalo bi da počne najkasnije za mjesec, u sklopu projekta uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit od Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura.

“Na tender za taj posao pristiglo je sedam ponuda, koje su se razlikovale u nekim slučajevima i do deset miliona eura. Izabran je najpovoljniji ponuđač i čeka se da dostavi garanciju za izvršenje posla kako bi ugovor bio potpisan. On ima 28 dana od dana kada je informisan o izboru, što znači da mu rok ističe 1. maja. Njegovo ime ne možemo da objavimo, dok ugovor ne bude potpisan”, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Posao dobila je francuska kompanija Valgo, koja je za uklanjanje grita i sanaciju terena tražila nešto više od 18 miliona eura. Ta kompanija je najavila da će, ukoliko pobijedi na tenderu, grit transportovati u Španiju. Radi se o kompaniji specijalizovanoj za sanaciju kontaminiranih lokacija i za proizvodnju energije iz organskog otpada, uklanjanje azbesta i rušenja i koja posluje u Italiji, Francuskoj, Argentini i Brazilu.

Bijela – grit

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 50 kompanija, ali je samo sedam dostavilo bankarsku garanciju i u propisanom roku dostavilo ponudu. Valgo je izabran na ponovljenom tenderu, koji je otvoren sredinom septembra.

U Brodogradilištu se nalazi 133.114 tona grita. Planirano je da se izveze 109.556 tona. Od toga, 54.478 tona čini opasni, a ostatak kontaminirano zemljište koje će, takođe, biti izvezeno. Preostalih 23.558 tona neopasnog grita biće tretirano u Brodogradilištu.

/Dejan Peruničić/

Najčitanije