17 C
Kotor

Slušaj online radio

Frederik X. izrazio nadu da će biti kralj koji će ujedinjavati

Novi danski kralj Frederik X.

Novi danski kralj Frederik X. izrazio je u nedjelju nadu da će biti kralj koji će ujedinjavati, obraćajući se okupljenom mnoštvu s balkona pačale Christiansborg u Kopenhagenu, pošto je preuzeo tron nakon abdikacije njegove majke Margarete II.

Danska kraljica Margareta II. abdicirala je u nedjelju na 52. obljetnicu stupanja na tron.

Njezin najstariji sin Frederik naslijedio je majku kao kralj Frederik X. dok je njegov sin, princ Christian, postao novi danski prijestolonasljednik.

Danas je nedjelja, 14. siječnja 2024. Njezino veličanstvo kraljica Margareta II. je abdicirala …. Živjelo njegovo veličanstvo kralj Frederik X., izjavila je premijerka Mette Frederiksen na balkonu palače Christiansborg, pred oko 100.000 ljudi.

Novom kralju u vojnoj odori i njegovoj obitelji dugo se pljeskalo.

– Moja je majka uspjela postati jedno sa svojim kraljevstvom kao malo tko. Nadam se da ću postati kralj koji će ujedinjavati u budućnosti, rekao je Frederik X. “To je odgovornost koju preuzimam s poštovanjem, ponosom i puno radosti”.

– Danas je Njezino Veličanstvo kraljica Margareta II. abdicirala. Želim joj od srca i predano zahvaliti što nas je povezala s prošlošću i pripremila za budućnost. A prijestolonasljednik je kralj kojeg poznajemo, kralj za kojeg se brinemo i kralj kojem vjerujemo, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

Prije nego je otišao s balkona, novi monarh zagrlio je suprugu, kraljicu Mary.

Odvjetnica australskog podrijetla, Mary je prva kraljica u toj državi koja ne potječe iz kraljevske obitelji.

Oko sat vremena prije nego je Frederik proglašen novim kraljem, njegova majka Margareta II. potpisala je u nazočnosti vlade akt o abdikaciji, prvi u 900 godina tog skandinavskog kraljevstva.

Snimke s tog događaja emitirane na televiziji prikazuju Margaretu vrlo dirnutu kako potpisuje dokument prije nego što ustane i pokaže Frederiku, s njezine desne strane, da sjedne u njezin stolac na kraju stola.

Ne mora se novi kralj bojati za potporu naroda, jer po broju okupljenih koji su došli na njegovo proglašenje, može se zaključiti da ima status zvijezde. Razlog tomu je njegov način života, koji podsjeća na onaj njegove majke, što znači da zrači prijateljstvom, empatijom i razumijevanjem za običnog čovjeka.

Već je davno stekao ljubav i naklonost svojeg naroda. Njegova iskrenost i neposrednost svima je draga, a ljubav prema obitelji, odnosno supruzi, ni ovaj put nije se skrivala. No jedna era ipak je završena, osjećaji su intenzivni i iskreni. Danska voli svoju kraljevsku obitelj.

– Sve je ovo bilo vrlo emocionalno, jer ipak imam 52 godine, i cijelo to vrijeme kraljica je bila dio mog života. Ovaj način, na koji je predala krunu, to je nešto posebno. Nešto divno, rekao je Rene Olsen, kinematograf iz Kopenhagena.

– Mogu samo reći da sam strašno dirnuta, naježila sam se od emocija kada sam vidjela kraljicu kako odlazi s trona, nadovezala se Randi Cederquist, informatičarka iz Kopenhagena.

Danska okreće novu stranicu. Zemlja moderne demokracije i dalje poštuje svoje monarhe. Razlog tomu, tvrde analitičari – upravo je ponašanje kraljevske obitelji, koje prkosi uobičajnim stereotipima. Nema tu elitizma ni dokazivanja posebnosti, već otvorenost i iskrenost, što se u Danskoj očito vrlo cijenjeni.

Ceremonija

Margaretin auto napustio je palaču Christiansborg uz klicanje mnoštva, od kojih su mnogi imali danske zastave i glave prekrivene papirnatom ili plastičnom krunom.

Neki u skijaškoj odjeći, drugi umotani u danske zastave, znatiželjnici su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli kraljevsku obitelj, a neki su stigli i više od pet sati ranije.

Margareta II. najavila je abdikaciju u govoru na Silverstrovo i šokirala naciju.

Kraljica je izjavila da je teška operacija leđa kojoj je bila podvrgnuta u veljači 2023. dala povoda razmišljanjima o odlasku.

Danas je danska kraljevska obitelj među najpopularnijima u svijetu, a uživa i podršku više od 80 posto Danaca.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije