12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Galić: Nemoguće iskontrolisati sve dočeke u Crnoj Gori

Igor Galić

Zbog pojave omikrona u Crnoj Gori, veoma zaraznog soju koji se brzo širi, nadležni su na oprezu. O daljim mjerama odlučivaće narednih dana, kaže za TVCG direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Napominje da je nerealno očekivati da se donesu mjere koje bi na bilo koji način značile ugrožavanje života građana.

Usljed brzog širenja omikron soja, može se očekivati široka lokalna transmisija zbog čega će sve naredne mjere biti usmjerene na njeno suzbijanje uzimajući u obzir predstojeće praznike, kaže Galić.

“U tom smislu za sada imamo samo pojačani zdravstveno-sanitarni nadzor i epidemiološki nadzor nad slučajevima i kontaktima i to kolege kako u institutu tako i u drugim epidemiološkim službama na lokalnom nivou sprovode na adekvatan način”, navodi Galić.

On kaže i da je zbog novonastale situacije nerealno očekivati da se predlože one mjere koje bi ugrozile život građana, a koje bi zadovoljile potrebe turističkih poslenika koji traže da se dozvoli proslava novogodišnjih i božićnih praznika na otvorenom.

“Svakako će na nekim drugim nivoima biti sagledavan taj zahtjev. Mi zaista činimo napore da bi napravili taj balans između želja i potreba, odnosno, sigurnosti građana. Za sada i dalje stoji mjera da neće biti proslava na otvorenom, koncerata”, saopštio je Galić.

Objašnjava da je jedan od ključnih rizika nemogućnost kontrole kovid potvrda, s obzirom na veliki broj ljudi koji se na takvim događajima okuplja. A u tim uslovima, poštovanje mjera nije moguće.

“Nije samo jedan koncert, kao u slučaju ljetnjih festivala, gdje imate jedan veliki događaj od rizika. Ovdje bi imali na cijeloj teritoriji Crne Gore istovremeno dosta događaja koji bi imali veliki epidemiološki rizik i prosto naše službe ne bi uspjele to da isprate”, ističe Galić.

Kada je riječ o vakcinaciji, napominje da bi obuhvat svakako trebalo biti veći. Još jednom je apelovao na građane da prime sve tri doze, kako bi bili zaštićeni i od novog soja.

Najčitanije